Összefog a magyar vállalati szektor a kormánnyal

Újabb tizenötmilliárd forintot különített el a kormány az egészségügyi eszközök, védőfelszerelések beszerzésére a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. Ezzel párhuzamosan a Mol egyik gyárában megkezdték a fertőtlenítőszerek gyártását, amellyel a teljes országot el tudják látni a következő hónapokban. A hazai fertőzöttek száma közben 226-ra emelkedett.

Szilágyi Anna
2020. 03. 26. 7:47
null
Lesz elegendő fertőtlenítőszer az országban Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mol almásfüzitői gyárában mostantól napi ötvenezer liter fertőtlenítőszert gyártanak a koronavírus-járvány miatt, ezzel a következő két-három hónapban a teljes országot el tudjuk látni – jelentette be Ratatics Péter, a Mol ügyvezető igazgatója az operatív törzs tegnapi ülése utáni sajtótájékoztatón. Mint mondta, a fertőtlenítőszerekkel el tudják látni a közintézményeket, közlekedési vállalatokat, nagyüzemeket, majd két héten belül a kiskereskedelmet is. Hozzátette, a különböző felületekre és emberi bőrre is megfelelő a szer.

Lesz elegendő fertőtlenítőszer az országban
Fotó: Bach Máté

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára úgy fogalmazott, közös cél, hogy megóvjuk az emberek egészségét és a nemzetgazdaságot is mozgásban tartsuk. Hozzátette, a kezdeményezés kiváló példája a vállalati szektor és a kormány együttműködésének, ahogy annak is záloga, hogy a járvány után minél hamarabb talpra állhassunk. – Azon dolgozunk, hogy megfelelő mennyiségben tudjuk biztosítani az állami egészségügynek és a lakosságnak a védekezéshez szükséges eszközöket – hangsúlyozta.

A kormány újabb rendkívüli intézkedése, hogy megtiltotta egy a koronavírus-betegek gyógyításában alkalmazott gyógyszeralapanyag kivitelét, amelynek hazánk az egyik legnagyobb exportőre. Az országos tisztifőorvos arról számolt be, hogy 226-ra nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma és tízre emelkedett az elhunytaké, közülük mindenkinek volt krónikus alapbetegsége. Müller Cecília ismertette, intenzív ellátásra hat ember szorul és ­21-en gyógyultak fel a betegségből.

Lakatos Tibor rendőrezredes a sajtótájékoztatón kijelentette, a kormány újabb 15 milliárd forintot különített el a védőeszközök beszerzésére és elrendelték az intenzív osztályok kapacitásának bővítését. Kiskunhalason a konténerkórház építése jó ütemben zajlik, a Hungexpón kiépülő ideiglenes kórház pedig jelenleg 330 fő befogadására alkalmas, de ez bővíthető. – Folyamatos a lélegeztetőgépek, az orvosi maszkok és speciális védőeszközök, valamint a gumikesztyűk beszerzése, továbbá a magyar gyártás beindításával a kórházak fertőtlenítő eszközökkel való ellátása sem fog akadályt jelenteni – hangsúlyozta.

A koronavírus hivatalos tájékoztató oldalán tegnap közölték, ha a háziorvos egyértelmű szükségét látja annak, hogy laboreredménnyel erősítse meg gyanúját, akkor mintavételezés céljából a mentőket is kiküldheti a fertőzésgyanús személy otthonához, így neki nem kell kimozdulnia.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.