A gyermekek töredékére vigyáznak óvodákban

A nagyvárosokban a bölcsődés és óvodás gyermekek egy-két százaléka veszi igénybe az ügyeleti ellátást – derült ki a Magyar Nemzet körkérdéséből. A kisebb településeken viszont jellemzően a szülők vigyáznak a még iskolába nem járó gyermekeikre.

2020. 04. 02. 6:44
null
Családias hangulat van az intézményekben Fotó: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legtöbb kisebb városban és a községekben bezárták a bölcsődéket, az óvodákat, a családok megoldják a gyermekeik felügyeletét – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke. Schmidt Jenő hozzátette: a nagyobb városokban működtetnek ügyeleti csoportokat, de azokon a helyeken is kevés gyermeket visznek be a szülők. Mint ismert, ha egyetlen gyermek szülei kérik az ügyeleti ellátást, akkor a fenntartó önkormányzatnak kötelező azt biztosítania. Egy-egy intézményben jellemzően akkora dolgozói létszám van jelen, ami a gyermekek ellátásához szükséges. Információink szerint ugyanakkor az egyik települési óvodában egy alkalommal minden nevelő bent volt, növelve a fertőzésveszélyt.

Veszprémben ügyeleti rendszerben hárman vették igénybe a bölcsődei ellátást, az óvodai felügyeletre senki nem tartott eddig igényt. Nagykanizsán a 320 bölcsődés közül ugyancsak három veszi igénybe az ügyeleti ellátást, míg a körülbelül 1300 óvodás szülei közül 24-en kértek napközbeni felügyeletet. Hasonló a helyzet Kaposváron, ahol szintén tartanak fent ügyeletes bölcsődét, de egyelőre nem kérték az ellátást. A központi óvodában is látnak el ügyeletet, maximum öt fő lehet egy csoportban, ezt a létszámot eddig nem lépték túl.

Székesfehérváron egy ügyeletes óvoda és egy ügyeletes bölcsőde fogadja azokat a kisgyermekeket, akiknek a napközbeni felügyeletét a szülők nem tudják megoldani. A Tolnai utcai óvodába 26, a Mesevilág bölcsődébe pedig négy kisgyermeket vittek be. Ez a teljes óvodai létszámnak kevesebb mint egy százaléka, de a szám emelkedést mutat az elmúlt hetekhez képest. Ennek magyarázata valószínűleg, hogy a szülőknek kezd elfogyni a fizetett szabadságuk. Kecskeméten viszont azt tapasztalják, hogy egyre kevesebben kérik gyermekük felügyeletét.

Dunaújvárosban egy bölcsőde és két óvoda tart ügyeletet. Átlagosan öt gyermek van a bölcsődében, 10-15 pedig az óvodákban. Mindez mindkét intézménytípusnál az összlétszám 1-1,5 százaléka.

Családias hangulat van az intézményekben
Fotó: MTI/Balázs Attila

Győrben minden bölcsőde, óvoda egy-egy telephelye látja el a kiscsoportos felügyeletet. A jogviszonnyal rendelkező gyermekek körülbelül egy százaléka látogatja az intézményeket. Miskolcon is naponta csupán néhány óvodás és bölcsődés felügyeletéről kell gondoskodni, ami egyébként töredéke egy átlagos hétköznapi létszámnak. Ez igaz Zalaegerszegre is, ahol tegnap összesen hét bölcsődés és tizenöt óvodás felügyeletét oldották meg. Salgótarjánban még ennél is kevesebben kérik óvodás gyermekük felügyeletét, előfordul, hogy egyetlen gyermeket visznek be az intézménybe.

Szegeden is az óvodások körülbelül egy százalékát, összesen átlagban naponta 35-44 gyermeket és a bölcsődések 1,5-2 százalékát, összesen átlagban naponta 12-19 gyermeket vittek a szüleik az ügyeletes intézményekbe. Debrecenben az óvodai ügyeletet ­28-30 gyermek veszi igénybe naponta, ami az összlétszám körülbelül 0,5 százaléka. A bölcsődei ügyeletet hét gyermeknek kértek a szülők, ez az arány is egy százalék alatti.

Szabó Gellért, a Magyar Faluszövetség elnöke, a Bács-Kiskun megyei Szentkirály polgármestere a Magyar Nemzetnek elmondta, az általa vezetett településen nem rendelt el kényszerszünetet, ennek ellenére a szülők felelősségteljesen viselkednek, csak az viszi be ügyeletbe a gyermekét, akinek nagyon muszáj.

– Az alapesetben nyolcfős bölcsődei csoportunk jelenleg egy-két fővel működik, de olyan is előfordult, hogy egyetlen gyermeket sem hoztak be. Az óvodánkba 66-an járnak, de most csak két, három, esetleg négy gyermekkel működik az ügyeleti csoport. Mivel az iskolások otthon vannak, jellemzően az óvodás testvérekre is vigyáznak a szülők – mutatott rá Szabó Gellért. Hozzátette: arra nincs rálátása, hogy más kistelepüléseken vannak-e ügyeleti csoportok, és ha igen, akkor mekkora létszámmal működnek, de tud olyan iskoláról, ahol egyetlen gyermek miatt biztosítják a felügyeletet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.