Egyelőre kitartanak az önkormányzatok

A nyár közepéig nem sodródhatnak csődközeli helyzetbe a magyarországi települések – erről nyilatkozott lapunknak több önkormányzati érdekszövetség vezetője. Először a kisvárosok kerülhetnek nehéz helyzetbe, de nekik is több hónapra elegendő tartalékaik vannak. A nagyvárosok év végén érzik majd meg a válságot az iparűzési adóbevételek elmaradása miatt.

2020. 04. 24. 6:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az öt- és húszezer lélekszám közötti kisvárosok kerülhetnek legelőször bajba a bevételek kiesése miatt, mert ott két-három vállalkozáson múlik az adóerő-képesség – jelentette ki lapunk megkeresésére Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. A jelenlegi helyzetben négy dolog is sújthatja az önkormányzatokat: a súlyadó elvonása és az iparűzési adó csökkenése szinte minden önkormányzatot érint, de sok településen okozhat gondot az idegenforgalmi adó és a parkolási bevételek elmaradása is. Schmidt Jenő úgy véli, csődhelyzet a nyár közepéig várhatóan sehol nem lesz, mert július végéig mindenhol elegendő a tartalék.

Schmidt Jenő

Szavai szerint azonban augusztusban, szeptemberben sokan fordulnak majd pótlólagosan kiesett bevételek megtérítésért az államháztartáshoz. – A kétezer lélekszám alatti települések nincsenek bajban, mert eddig sem volt jelentős bevételük és összetett feladatrendszerük, a nagyoknak pedig több tartalékuknak kell lennie. Ők az év második felében és az év végén kerülhetnek nehéz helyzetbe az iparűzési adóbevételek elmaradása miatt – mutatott rá a TÖOSZ elnöke.

A Magyar Faluszövetség elnöke elmondta: a kistelepülési önkormányzatok tudnak azzal kalkulálni, hogy a súlyadó elvonása miatt mekkora veszteség éri őket, az összeg mindenhol jelentős. Azt azonban nehéz megmondani, hogy az iparűzési és idegenforgalmi adóknál mekkora lesz a visszaesés. – Az idegenforgalmi adó kiesése főként azokon a helyeken okoz gondot, ahol az önkormányzatok eddig komoly bevétellel kalkulálhattak ebből az adónemből, és ami a költségvetésük nagy részét kitette. Ilyen mások mellett Hollókő vagy Berekfürdő. Több ilyen faluban komoly gondok lehetnek néhány hónapon belül – emelte ki Szabó Gellért.

Szabó Gellért

A Bács-Kiskun megyei Szentkirály első embere kitért arra is, hogy a gépjárműadó elvonása miatt az önkormányzatok azért is kerültek nehéz helyzetbe, mert ezek a tételek mindenhol felhasználási kötöttség nélkül kerültek be a települések költségvetésébe. Szavai szerint ezek a pénzek nagyon értékesek az önkormányzatoknak, mivel nem címkézett források, így a települések pályázatokhoz, fejlesztésekhez is felhasználták őket. A bevételkiesés miatt több helyen beruházások csúszhatnak meg vagy maradhatnak el.

– Emellett a feladatalapú finanszírozásban az állam soha nem a teljes összeget biztosítja, hanem csak hozzájárulást ad az önkormányzati feladatok ellátásához, intézmények működéséhez, és arra ösztönözi a településeket, hogy maguk is a bevételek növelésén dolgozzanak. Ez a rendszer is csorbát szenved a kieső pénzek miatt – hangsúlyozta a Magyar Faluszövetség elnöke.

A témában Debrecen polgármestere lapunknak adott interjújában korábban úgy nyilatkozott: az ország gazdaságának helyreállításához forrásokra van szükség, és ehhez mindenkinek, még az önkormányzatoknak is hozzá kell járulniuk.

– Ilyenkor nem a nyavalygásnak van itt az ideje, hanem a cselekvésnek – tette hozzá Papp László.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.