Elpusztulhat a ligetvédők táborának leégésekor megsérült öreg platán

A Városliget Zrt. közölte: a további környezeti károk megelőzése érdekében feljelentést tettek.

Magyar Nemzet
2020. 04. 15. 6:44
null
A liget kellős közepén csaptak föl a lángok Fotó: Ripost/Sulyok László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértők szerint kérdéses, hogy életben maradhat-e az az idős, nagy értékű platán, amely a ligetvédők táborának leégésekor szenvedett súlyos sérüléseket – közölte tegnap a Liget Budapest beruházásért felelős Városliget Zrt. Közleményük felidézi, március ­26-án a délelőtti órákban a Városliget területén kigyulladt és leégett a magukat ligetvédőknek nevező csoport egy nagyobb sátra. A csoport a gyülekezési törvény adta lehetőséggel visszaélve, a rendőrségnél bejelentett, a terület vagyonkezelője által kénysze­rűen eltűrt módon, életvitelszerűen tartózkodik a Városligetben, demonstráció jogcímén – emlékeztettek.

A Városliget Zrt. és szerződéses partnerei minden lehetséges eszközt bevetnek annak érdekében, hogy megmentsék a fát, ilyen jelentős sérülések esetén azonban kis esély mutatkozik még a részleges gyógyulásra is. A szakemberek véleménye alapján a legjobb esetben is csak jelentős maradandó sérülésekkel, nagy lomb- és törzskárokkal, torzóként fog tovább élni – áll a közleményben.

A liget kellős közepén csaptak föl a lángok
Fotó: Ripost/Sulyok László

A park kellős közepén, nem messze a nemrég átadott, Magyarország legkorszerűbb játszóteréről, a ligetvédők táborában kitört tűzeset miatt a Városliget Zrt. levélben fordult Karácsony Gergely főpolgármesterhez, amelyben arra kérte a városvezetőt, hogy az irányítása alatt álló, a vonatkozó jogszabályok szerint a közterületek felügyeletért felelős szervezet, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság hatékonyan lássa el a feladatát, megóvva a parkot a hasonló káresetektől.

A Városliget Zrt. sajnálatosnak és elfogadhatatlannak tartja, hogy a park védelmére hivatkozva, a gyülekezési jog adta eszközökkel tudatosan visszaélve, nemegyszer kezdetleges tűzhelyeket is üzemeltetve, életvitelszerűen tartózkodjanak csoportok a Városligetben. A mostani nem az első alkalom, amikor súlyos környezeti károkat okoz a magát ligetvédőknek nevező csoport, ugyanis az egyik táboruk már 2018. január 30-án leégett – emlékeztet a közlemény. Mint a Liget Budapest beruházásért felelős Városliget Zrt. közölte: a további környezeti károk megelőzése érdekében feljelentést tettek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.