időjárás 26°C Ottó 2022. július 2.
logo

Háborús szituációt szült a határunkon a migránshullám

Budapest lecsúszása

Nagy Orsolya
2020.04.29. 05:50
Budapest lecsúszása

Újabb épületet minősít át hajléktalanszállónak Karácsony Gergely főpolgármester. A soron következő helyszín Csepel belvárosa, ahol egy régi iskolaépület vált funkciót, ezzel vonzóvá téve Budapestet a hajléktalanok számára. A Magyar Nemzet megtudta: a fővárosi önkormányzat felmérte Budapest üres ingatlanjait, amit a jövőben hasonló célokra hasznosítana. Csepel polgármestere tiltakozik a döntés ellen.

Három hete egy józsefvárosi bérház esett át funkcióváltáson, májusra Csepel belvárosába is megérkezhetnek a hajléktalanok. A Táncsics Mihály utca 82-84. szám alatt található iskolaépület a fővárosi önkormányzat tulajdona, az előkészületek már meg is kezdődtek az épületben, hogy minél hamarabb befogadhassák a józsefvárosi Oltalom Karitatív Egyesület Dankó utcai éjjeli menedékhelyen lakók egy részét a járványügyi kockázatok csökkentése érdekében.

– A fővárosi önkormányzat biztosítani fogja az érintett lakók teljes körének az átköltöztetést megelőző koronavírus-tesztelését. A csepeli ingatlanba tehát kizárólag olyan lakók költözhetnek majd, akiknek a teszteredménye negatív lett – közölte lapunkkal a fővárosi önkormányzat illetékese. Hozzátették: az ott dolgozók ezenkívül minden bentlakó esetében gondoskodnak majd a rendszeres egészségügyi rizikószűrésről, amely a testhőmérséklet ellenőrzését és az esetleges tünetek kikérdezését foglalja magában. A lakók ellátásáról és felügyeletéről az Oltalom Karitatív Egyesület fog gondoskodni, az intézményelhagyási korlátozások által felmerülő étkeztetési szükségletek kielégítését pedig a fővárosi önkormányzat fogja biztosítani. Borbély Lénárd, Csepel polgármestere nyílt levélben tiltakozott az egykori iskola hajléktalanszállóvá tétele ellen, mert az épület közelében óvoda, védőnői szolgálat, templomok, felnőtt és gyermekorvosi rendelőintézetek, a csepeli piac és iskolák állnak.

Járványügyi okokra hivatkozva költöztet a főváros fedél nélkülieket a XXI. kerület központjába
Fotó: Éberling András

„A Táncsics Mihály utca Csepel egyik kiemelt és forgalmas, egyben a belvároshoz tartozó utcája. Önkormányzatunkkal és az itt lakókkal az önök esetleges szándékáról senki sem egyeztetett, a véleményünket nem kérdezték meg. Mindemellett fontos azt is megjegyeznem, hogy kerületünkben elegendő férőhely van a hajléktalanok számára. Csepel polgármestereként – amennyiben ez valós szándék – a kerületünk és az itt élők érdekében a leghatározottabban ellenzem a belvárosunkban hajléktalanszálló kialakítását” – írta a főpolgármesternek címzett levelében Borbély Lénárd.

A fővárosban még márciusban összeállítottak egy hosszú és részletes dokumentumot a koronavírus-járvány elleni védekezés céljából. A terv kidolgozásában részt vett a két éve még Józsefváros polgármesteri székéért induló ex-SZDSZ-es Győri Péter, a Menhely Alapítvány létrehozója.

„Az alapvető járványügyi érdek a szállást nyújtó intézmények zsúfoltságának az enyhítése, ezen belül az idős koruk vagy krónikus betegségük miatt kiemelten veszélyeztetett hajléktalan budapestiek fokozott védelme. Mindehhez további ingatlanoknak a felhasználására van szükség, amely a hajléktalan budapestiek elhelyezésére és ellátására való. A járványügyi kockázatok csökkentése érdekében többféle fővárosi önkormányzati tulajdonú ingatlan – járványügyi válságkezelő intézkedések keretei között történő – használatba vonása, annak előkészítése, illetve annak lehetőségeinek a felmérése van folyamatban Budapest több kerületében” – indokolta a döntést a fővárosi önkormányzat sajtóosztálya, amiből kiderül, több üresen álló épületet minősíthetnek át hajléktalan menedékké.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.