Karácsony Gergelyt is számonkérné a Fidesz a BKK zaklatási ügyéről

A Budapesti Közlekedési Központ zaklatási ügyével kapcsolatban a Fidesz válaszokat vár Karácsony Gergelyéktől egyebek mellett arra, hogy a vezérigazgató pozíciójával visszaélve védte-e az inzultusokat elkövető élettársát. A Magyar Nemzet által megkérdezett szakemberek a munkáltató felelősségét is hangsúlyozták, és rámutattak: ezeket az eseteket minden szempontból nagyon komolyan veszik a cégvilágban.

2020. 04. 23. 6:24
null
Vajon mi zajlott és mi zajlik a Budapesti Közlekedési Központ falain belül? Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Válaszokat vár a Fidesz a Budapesti Közlekedési Központtól (BKK) a vállalat szexuális zaklatási botrányával kapcsolatban. – A hírek alapján felmerült, hogy a társaság vezérigazgatója igyekezett az ügyet eltussolni, ezért tisztázásra vár: Igaz-e, hogy az érintett munkavállaló a vezérigazgató, Varga Ivett élettársa? – tette fel a kérdést Láng Zsolt a fővárosi önkormányzat által fenntartott cégnek szerdán.

A fővárosi Fidesz frakcióvezetője arra is választ vár, igaz-e, hogy Varga Ivett a vizsgálat indulásakor a pozíciójával visszaélve védte élettársát, és szerinte az is kérdés, hogy Karácsony Gergely főpolgármester és az igazgatótanács elnöke miért nem tájékoztatta az alapítói határozat meghozataláról az igazgatóságot, mikor ezt a BKK ügyrendje kötelezővé teszi. A kormánypártok arról is tájékoztatást kérnek, hogy tettek-e rendőrségi feljelentést a ügyben, valamint hogy indul-e belső vizsgálat a vezérigazgató döntéseivel kapcsolatban. Láng Zsolt hangsúlyozta: a zaklatás valamennyi formája elfogadhatatlan, ezért egyetlen eset sem maradhat következmények nélkül.

Vajon mi zajlott és mi zajlik a Budapesti Közlekedési Központ falain belül?
Fotó: Havran Zoltán

A Magyar Nemzet szerdán számolt be arról, hogy a BKK jegyrendszerének projektvezetője ellen indult vizsgálat a vállalatnál, amiért Nagy Zsolt több munkavállalót is zaklatott. Varga Ivett vezérigazgató jelezte érintettségét, és kizárta magát az esélyegyenlőségi bizottság jelentésének értékeléséből, azonban egy belső levelezésből az derült ki, az ügyben eljárt egy darabig. Nagy Zsolt elbocsátására végül Karácsony adott utasítást.

Varró Szilvia, az Aeffect-Communications and Consulting ügyvezetője a Magyar Nemzetnek elmondta: az egyenlő bánásmódról szóló törvény is szabályozza a munkahelyi szexuális zaklatás kérdéskörét, ahogy a büntető törvénykönyvnek is vannak idevonatkozó passzusai. Szavai szerint a munkáltatónak is jelentős a felelőssége abban, hogy ne történjen szexuális zaklatás egy cégen belül, és elsősorban a megfelelő eljárásrend kialakítása lehet erre garancia. Ha pedig napvilágra kerül egy zaklatási ügy, szintén a kellő körültekintéssel létrehozott szabályzat biztosíthatja, hogy mind a panasztevő, mind pedig a megvádolt személy megőrizheti a méltóságát.

– Éppen ezért jellemzően nagyon óvatosan, alapos tényfeltárással vizsgálják ki az ilyen ügyeket, amelyek nemritkán hónapokig is elhúzódnak – fogalmazott a cégvezető. – A durvább esetek mellett szexuális zaklatásnak minősülhetnek az interneten küldött sikamlós tartalmak vagy egyéb félreérthető gesztusok. Ezeket az inzultusokat az etikai szempontok mellett azért is veszik komolyan a cégvilágban, mert az áldozatok egészségére és teljesítményére is károsan hatnak – fejtette ki Varró Szilvia.

Czakó Borbála, a Hungarian Business Leaders Forum elnöke a Magyar Nemzetnek szintén azt hangsúlyozta: a nemzetközi cégvilágban rendkívül alaposan vizsgálják ki a zaklatásos ügyeket, mert szóbeszédre alapozva senkinek sem sérülhet a hírneve és a karrierje. – A Világbanknál töltött éveim alatt volt olyan főnököm, akit szexuális zaklatással vádoltak, ám a közel egy évig tartó vizsgálat során kiderült az ártatlansága, s később a pénzintézet alelnöke lehetett. Akinek viszont bebizonyosodik a vétkessége, annak számolnia kell a tette következményeivel – húzta alá a szakember.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.