időjárás 11°C Aurél 2023. október 5.
logo

Karácsony ideiglenesen sem vezetné be az ingyenes parkolást

Kárpáti András
2020.04.04. 21:44

Még lenne rá idő, hogy Karácsony Gergely főpolgármester eltörölje a parkolási díjakat Budapesten, és ezzel is hozzájáruljon a koronavírus-járvány lassításához – jelentette ki a Magyar Nemzetnek szombaton Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője. Emlékeztetett: egy hét múlva, április 11-én jár le a kijárási korlátozás, amely alatt még a veszélyhelyzet korábbi heteihez képest is sokat esett a közúti forgalom, mivel csak a legszükségesebb ügyeik intézése végett mozdulnak ki otthonaikból az emberek.

Szavai szerint ez az időszak alkalmas lenne a parkolási díjak átmeneti eltörlésének hatásait elemezni, tapasztalatokat szerezni arról, hogy mennyivel csökken a BKK járatok utasterhelése, ami a Covid-19 terjedésének lassítása szempontjából lenne rendkívül fontos. Az is kiderülne az egy hetes próbaüzem során, hogy az intézkedés okoz-e valamilyen fennakadást a lakosság parkolásában. – A tömeges megbetegedések határán vagyunk, amikor minden egyes perc számít, Karácsonynak pedig lépnie kellene, hiszen rendelkezik a szükséges felhatalmazással a veszélyhelyzetben, s a közgyűlés nélkül is hozhat döntéseket – hangsúlyozta Láng Zsolt. A frakcióvezető a kijárási korlátozás bevezetése óta már többször kérte a főpolgármestert az intézkedés meghozatalára, ám Karácsony tétlen maradt.

A baloldali főpolgármester által vezetett főváros talán még nagyobb hibát követett el a BKK menetrendjének a kezelésében, hiszen április elsejétől a hétköznapokon is a szombati menetrendet vezették be a járatok alacsony kihasználtságára hivatkozva.

Láng Zsolt mellett Fürjes Balázs, a Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár is figyelmeztetett, hogy a zsúfoltabb közlekedési eszközökön felgyorsulhat az emberéleteket is követelő járvány terjedése. Wintermantel Zsolt, Újpest fideszes fővárosi képviselője pedig a BKK igazgatóságát is összehívta, amely megállapította, hogy hibázott a főváros. Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek korábban átgondolatlan, favágó döntésnek nevezte a szombati menetrendnek a jelen körülményeket figyelmen kívül hagyó, változtatás nélküli bevezetését.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.