Karácsony ideiglenesen sem vezetné be az ingyenes parkolást

A zsúfoltabb tömegközlekedési eszközökön felgyorsulhat az emberéleteket is követelő járvány terjedése.

2020. 04. 04. 21:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még lenne rá idő, hogy Karácsony Gergely főpolgármester eltörölje a parkolási díjakat Budapesten, és ezzel is hozzájáruljon a koronavírus-járvány lassításához – jelentette ki a Magyar Nemzetnek szombaton Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője. Emlékeztetett: egy hét múlva, április 11-én jár le a kijárási korlátozás, amely alatt még a veszélyhelyzet korábbi heteihez képest is sokat esett a közúti forgalom, mivel csak a legszükségesebb ügyeik intézése végett mozdulnak ki otthonaikból az emberek.

Szavai szerint ez az időszak alkalmas lenne a parkolási díjak átmeneti eltörlésének hatásait elemezni, tapasztalatokat szerezni arról, hogy mennyivel csökken a BKK járatok utasterhelése, ami a Covid-19 terjedésének lassítása szempontjából lenne rendkívül fontos. Az is kiderülne az egy hetes próbaüzem során, hogy az intézkedés okoz-e valamilyen fennakadást a lakosság parkolásában. – A tömeges megbetegedések határán vagyunk, amikor minden egyes perc számít, Karácsonynak pedig lépnie kellene, hiszen rendelkezik a szükséges felhatalmazással a veszélyhelyzetben, s a közgyűlés nélkül is hozhat döntéseket – hangsúlyozta Láng Zsolt. A frakcióvezető a kijárási korlátozás bevezetése óta már többször kérte a főpolgármestert az intézkedés meghozatalára, ám Karácsony tétlen maradt.

A baloldali főpolgármester által vezetett főváros talán még nagyobb hibát követett el a BKK menetrendjének a kezelésében, hiszen április elsejétől a hétköznapokon is a szombati menetrendet vezették be a járatok alacsony kihasználtságára hivatkozva.

Láng Zsolt mellett Fürjes Balázs, a Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár is figyelmeztetett, hogy a zsúfoltabb közlekedési eszközökön felgyorsulhat az emberéleteket is követelő járvány terjedése. Wintermantel Zsolt, Újpest fideszes fővárosi képviselője pedig a BKK igazgatóságát is összehívta, amely megállapította, hogy hibázott a főváros. Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek korábban átgondolatlan, favágó döntésnek nevezte a szombati menetrendnek a jelen körülményeket figyelmen kívül hagyó, változtatás nélküli bevezetését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.