Karácsonyék beismerték: nem volt főállású orvos az idősotthonban

A Fővárosi Önkormányzat az Origo.hu-nak írt válaszában elismerte, hogy hetekig nem volt főállású orvos a Pesti úti Idősotthonban a koronavírus-járvány kitörésekor. Sem a fenntartó Fővárosi Önkormányzat, sem az intézmény nem pótolta azonnal a március végén távozó egykori főállású szakembert, ami egy járvány közepén óriási felelőtlenség. Az ügy másik érdekessége, hogy a márciusban távozó orvost titoktartásra kötelezték.

Forrás: origo.hu2020. 04. 17. 10:32
-
Budapest, 2020. április 9. Mentõautó érkezik a fõvárosi önkormányzat Pesti úti idõsotthonába 2020. április 9-én. Immár több mint százan megfertõzõdtek és öten meghaltak az intézményben, jelentette be Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogyan arról csütörtökön beszámoltunk, március 20-tól kezdődően hetekig nem volt főállású orvos a Pesti úti Idősek Otthonában, pont abban az időszakban, amikor már lázas és felső légúti megbetegedések voltak az intézményben, melyek a koronavírus megbetegedés első tünetei.

Történt mindez annak ellenére, hogy törvény írja elő: kétszáz főnél nagyobb férőhelyű szociális intézmény esetében kötelező a főállású orvos biztosítása. Az országos tisztifőorvos múlt heti személyes szemléje után is ez volt az egyik első dolog, amire felfigyelt, még aznap határozatban kötelezte a fenntartót, hogy gondoskodjon a folyamatos orvosi ellátásról. Az Origo.hu csütörtökön megjelent cikkük kapcsán megkereste az összes érintett szereplőt. A Pesti úti idősotthon igazgatójától azt a választ kapták, hogy kérdéseikre a válaszokat a Fővárosi Önkormányzat Sajtó Osztályától kapják meg. Ez így is történt.

Az Origo.hu információi szerint az intézményben alkalmazott főállású orvos munkaviszonya március 31-el megszűnt, de már március 20-tól felmentése miatt nem látta el feladatait. Arra a kérdésre, hogy igazak-e értesüléseik, és amennyiben igen, milyen módon oldotta meg az intézmény a személyes egészségügyi felügyeletet az idősek otthonában, van-e most főállású orvosa az idősotthonnak, ha igen, mióta, a Fővárosi Önkormányzat a következőt válaszolta ( a Fővárosi Önkormányzat válaszát változtatás nélkül, teljes terjedelmében közöljük): „Nem igazak az értesülések. Az orvosi ellátás folyamatosan biztosított az intézményben. Húsvét hétfő (04.13) óta az intézmény szerződött másik orvossal, mert az otthon háziorvosa karanténban van, feladatát távmunkában – az adminisztrációs feladatok végzésében – csak részben tudja ellátni. 04.17-től újabb szerződéskötéssel érkezik a harmadik orvos az intézmény megnövekedett egészségügyi feladatainak ellátására”.

Karácsony Gergelyék tehát a válaszukban egyetlen szót sem ejtenek főállású orvosról, de tételezzük fel, hogy a Húsvéthétfőn szerződtetett orvos főállású orvosként került az intézményhez. Azt azonban nem cáfolták a mai napig sem, hogy az előző szakembert – akinek ugyan március 31-ig szólt a szerződése – március 20-án felmentették a munkavégzés alól. Ez azt jelenti, hogy több, mint három hétig, március 21. és április 12. között a törvényi előírások ellenére sem volt főállású orvosa az idősotthonnak.

A főpolgármester valójában csak játszik a szavakkal, amikor arról beszél, hogy folyamatos volt az orvosi ellátás a Pesti úti Idősek Otthonában, hiszen az intézménynek valóban van háziorvosi szerződése, de a háziorvosok nincsenek az intézményben, főállású orvosuk pedig a válaszuk szerint sem volt hetekig. Pont azokban a hetekben, amikor a járvány felütötte a fejét az intézményben, hiszen

március végén állapították meg az új típusú koronavírust, melyet azóta több, mint 200 főnél mutattak ki, a halálos áldozatok száma pedig azóta 18 főre emelkedett az idősotthonban.

Csütörtökön az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília azt mondta: csak egy gócpont van, a Pesti Úti Idősek Otthona.

Az Origo.hu az ügyben megkereste az illetékes kormányhivatalt – választ még nem kaptak –, és az idősotthon március 20-án felmentett egykori főállású orvosát, aki azt mondta, hogy nem nyilatkozhat, mert titoktartási kötelezettsége van, és ez alól csak a hatóság adhat felmentést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.