időjárás 18°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Ősszel újra megszerveznék a teljes érettségi vizsgát

Csókás Adrienn
2020.04.25. 09:54

Kedden lejárt az érettségitől való visszalépés határideje, de Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint semmilyen szankcióval nem kell számolnia annak, aki később dönt a halasztás mellett, sőt a diákok akár a vizsga reggelén is meggondolhatják magukat. A köznevelési államtitkár egy friss videó­sorozatban válaszolja meg az érettségi kapcsán hozzá beérkezett, csaknem ötszáz kérdést. A felvételek Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár YouTube-csatornáján érhetők el. Maruzsa Zoltán hangsúlyozta: nem kell egy teljes évet kihagynia annak, aki most nem vesz részt a vizsgán. Az őszi vizsgaidőszakban ugyanis lényegében megismétlik a komplett érettségit, és a tervek szerint a keresztféléves felsőoktatási felvételit is kibővítik, azaz nem csupán mesterszakokra, hanem alapképzésekre is széles körben lehet majd jelentkezni. Így fél év múlva már a felvételin is túl lehet, aki most halaszt. Az államtitkár szerint felmerült az is, hogy az érettségivel betölthető munkakörökben a járvány ideje alatt a 12. osztályos év végi bizonyítvánnyal is dolgozhassanak a fiatalok.

Azzal kapcsolatban, hogy a tanárok esetleg tömegesen szabadságra mennének az érettségi idején, Maruzsa Zoltán közölte: nem örül a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete felhívásának, ami szerinte messze túlmutat az érdekképviselet feladatain, ezt még az ellenzéki pártok sem lépték meg. – A köznevelési feladatok is olyan közszolgáltatások, amelyek a társadalom érdekét szolgálják – hangsúlyozta.

A diákok koronavírus-tesztelése kapcsán rámutatott: mivel a teszt eredménye csak a pillanatnyi állapotot mutatja, minden vizsganapon mind a 83 ezer tanulót le kellene tesztelni, ez pedig technikailag kivitelezhetetlen, nincs ekkora tesztelési kapacitás. A maszk viselése ugyanakkor „erősen ajánlott” – húzta alá az államtitkár.

KORONAVÍRUS: KISKÁTÉ

Akik a közösségi médiából tájékozódnak, könnyebben hiszik el a tévhiteket

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.