Öt százalékkal nőhet a Városliget zöld felületeinek aránya

Az Országgyűlés elé terjesztett törvényjavaslat elfogadása esetén érvényét veszti a Fővárosi Közgyűlés által elrendelt, a Városliget területére vonatkozó változtatási tilalom és ezzel elhárul az akadály a park zöldfelületi fejlesztései elől.

Forrás: Városliget Zrt.2020. 04. 01. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főváros még február végén döntött a Ligetet érintő változtatási tilalomról, amelynek következtében le kellett állítani a park zöldfelületi fejlesztéseit, többek között a Kis botanikus kert és az Ötvenhatosok terén kialakítandó Promenád területén, a futókör, a multifunkcionális sportpályák és az új kutyás élménypark teljes zöldfelületi kialakítását és a korábban leaszfaltozott felületek visszazöldítését.

A főváros által elrendelt változtatási tilalom ugyanakkor nem vonatkozott azon építési tevékenységekre, amelyek már építési engedéllyel rendelkeznek. Így zavartalanul folytatódhattak a munkálatok a már épülő – Néprajzi Múzeum, Magyar Zene Háza, Dózsa György úti mélygarázs – létesítmények esetében, és nem vonatkozott az építési engedéllyel rendelkező parki létesítmények, többek között a futókör, a sportpályák és a kutyás élménypark most zajló, a kertészeti fejlesztéseken kívüli építési munkálataira sem. Ezenkívül nem vonatkozott a változtatás az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Városliget Színház eddig meg nem kezdett építkezéseire sem, hiszen azok is érvényes és végrehajtható építési engedéllyel bírnak.

Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a beterjesztett törvényjavaslatot, akkor zavartalanul folytatódhatnak a park zöldfelületének fejlesztését szolgáló és a főváros által elrendelt zöldstop miatt leállított munkálatok, és nyártól kezdve ütemezetten a ligetlátogatók több ezer négyzetméter olyan új zöldfelületet vehetnek birtokba, amelynek létrehozását a változtatási tilalom megakadályozta volna.

A Városliget átfogó megújítását szolgáló Liget Budapest projekt az ország történetének legnagyobb léptékű park- és tájépítészeti munkáját ötvözi egy, a millenniumi idők óta nem látott kulturális intézményfejlesztési programmal. A projektnek köszönhetően a park zöldfelülete több tízezer négyzetméterrel, a mostani 60 százalékról 65 százalékra nő, a park beépítettsége pedig 7 százalék alatt marad.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.