Rendezni kell a felvidéki magyarok helyzetét

A szlovák kormány programjában a magyar kisebbséget sújtó állampolgársági törvény enyhítését javasolja.

2020. 04. 20. 19:18
Tams Ilonka; Tams Judit
A szlovák állampolgárságától megfosztott Tamás Ilonka az Emberi Méltóság Tanácsának sajtótájékoztatóján a II. kerületi Ökoházban 2014. február 8-án. Folytatják küzdelmüket a szlovák állampolgárságuktól a magyar felvétele miatt megfosztott felvidéki magyarok, akik memorandummal kívánnak a szlovák kormányhoz fordulni a tervezett állampolgársági törvénymódosítás kapcsán. A háttérben Tamás Ilonka lánya, Tamás Judit. Fotó: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár üdvözli az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke azt a hírt, hogy az új összetételű szlovák kormánykoalíció jóváhagyta kormányprogramját, amelyben a magyar kisebbséget sújtó állampolgársági törvény enyhítését javasolja, de ennél többet kell elérni az ügyben – erről maga Lomnici Zoltán beszélt a Magyar Nemzetnek. A volt főbíró emlékeztetett arra, hogy a szlovák törvényhozás tíz évvel ezelőtt fogadta el azt a törvényt, amely alapján automatikusan elveszti szlovák állampolgárságát az a személy, aki másik állampolgárságot vesz fel. A törvény jogorvoslati lehetőséget nem biztosított az érintetteknek, a jogszabály hátrányos következményei több mint kétezer polgárt érintettek.

– Elsőként Gubík László, majd több bátor magyar vállalta nyíltan, hogy felvette a magyar állampolgárságot. A törvény alapján viszont alapvető állampolgársághoz fűződő jogokat vontak el honfitársainktól, arra is volt példa, hogy az orvosi ellátást is megtagadták központi utasításra hivatkozva – fogalmazott az Emberi Méltóság Tanácsa elnöke. Hozzátette: az akkor csaknem száz esztendős Tamás Ilonka és leánya, Tamás Anikó bízta meg azzal, hogy nemzetközi fórumok előtt képviselje az érdekeiket.

A szlovák állampolgárságától megfosztott Tamás Ilonka és lánya, Tamás Judit
Fotó: MTI/Kovács Attila

Lomnici Zoltán ezután 2012-ben az Európai Parlament illetékes bizottságához fordult, amely egy Brüsszelben tartott viharos ülés után, jogsértő módon lezárta az ügyet. – Bepereltem az Európai Parlamentet, majd 2015-ben ismét petíciót nyújtottam be. Az elmúlt nyáron értesített a Európai Bizottság, hogy felkérték a szlovák kormányt, határozza meg, miként kívánja kiigazítani az európai jogba ütköző állampolgársági törvényt. Azóta több mint fél év telt el eredmény nélkül – emelte ki a volt főbíró.

Lomnici Zoltán szerint azonban most lehet esély arra, hogy a helyzet rendeződjön. Éppen ezért az elmúlt hetekben többször is megkereste Grendel Gábort, a Szlovák Nemzeti Tanács képviselőjét, és a segítségét kérte. Elküldte neki az Európai Bizottság állásfoglalását, amely szerint a szlovák állampolgársági törvény jogsértő, ezért módosítani kell. A volt főbíró szerint most érvényt kell szerezni az uniós határozatnak, hogy a magyar kisebbség helyzete megnyugtatóan rendeződhessen a Felvidéken.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.