Továbbra is a felelősséget hárítaná Karácsony

A főpolgármester kormánypárti politikusokkal folytatott levelezésrészletekkel hárítaná a felelősséget.

2020. 04. 11. 15:54
null
Folyamatosan szállították kórházba a mentőautók az idős betegeket az otthonból Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely főpolgármester kormánypárti politikusokkal folytatott levelezésrészletekkel próbálja hárítani a fővárosi önkormányzat felelősségét a Pesti úti idősotthon tömeges koronavírus-fertőzéseivel kapcsolatban. Karácsony a pénteki Facebook-bejegyzésében írta, hogy három hete kérik a kormány illetékeseit, hogy ne küldhessenek vissza a kórházak idős embereket az idősotthonokba negatív koronavírus-teszt nélkül. A főpolgármester az álláspontját alátámasztó legfontosabb dokumentumnak nevezte a Népegészségügyi Főosztály rendelkezését arról, hogy a kórházaknak nem kell negatív Covid-19 tesztet kérniük másik intézményekből beérkező betegektől. Karácsony azt emelte ki, hogy a kormányhivatal szerint szakmailag nem indokolt a beteg tesztelése amikor másik intézménybe küldik őket, ám a hivatal valójában arra kérte a kórházakat, hogy feleslegesen ne nehezítsék a betegfelvételt. Karácsony azt állította, a főváros ezért kezdte el saját forrásból az idősotthonokban élő ellátottak és az ápoló személyzet tesztelését, és az eredmények nyilvánosságra hozását.

Mint ismert, a koronavírus fertőzésnek elég markáns tünetei vannak, a teszteket alapesetben csak a magas láz, az erős köhögés és a légszomj megléte esetén végzik el. A Pesti úti idősotthonban – ahol már közel kétszáz fertőzöttet regisztráltak – most egyébként is megvizsgálják a gondozottakat, miután Müller Cecília országos tisztifőorvos átfogó ellenőrzést rendelt el. Amennyiben Karácsony Gergely valóban elrendelte a tesztelést, az kevéssé hatékonyan működhetett, hiszen a Pesti úti intézményből került ki a budapesti fertőzöttek közel egynegyede.

Az Origo úgy tudja, már nyolcan haltak meg az idősotthon lakói közül. A Magyar Hírlap szerint pedig csupán néhány órája volt felkészülni az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet munkatársainak, hogy fogadni tudják az intézményből érkező idős betegeket, akik közül csütörtökön 126, pénteken további 56 gondozottat vittek kórházba Covid-19, illetve annak gyanúja miatt. Az intézményben történt tömeges megbetegedések miatt azonnali intézkedések végrehajtására kötelezte az országos tisztifőorvos a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot. Az intézmény minden dolgozójának pedig képzést tartanak egyebek mellett a fertőtlenítőszerek használatáról és a fertőtlenítés hatékony módjáról, mivel az ellenőrzés során hiányosságok derültek ki ezek terén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.