A szerb kijárási tilalom feloldása után megindultak a migránsok

Két hónapos szünet után újra mozog a déli határszakasz, naponta több tucat illegális határsértőt fognak el a csongrádi és a kiskun határszakaszt őrző rendőrök és honvédek. Románia felől is megnőtt a zöldhatáron próbálkozó illegális migránsok száma, biztonságpolitikai szakértők szerint az európai járványveszély csökkenésével még jobban megnőhet a tilosban próbálkozók száma.

Végh Attila
2020. 05. 23. 13:28
A migrant holds a tear gas canister as they clash with Greek riot police at Turkey's Pazarkule border crossing with Greece's Kastanies, near Edirne
SYRIA-SECURITY/TURKEY-MIGRANTS Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi két napra érvényes összesített rendőrségi jelentések szerint május 22-én éjjel hét csoportban 29, szír, török, iraki és afgán migránst fogtak el Tompa és Hercegszántó közelében, Garánál 10 férfi próbálkozott tiltott határátlépéssel. Röszke közelében hatan próbáltak bejutni illegálisan az autópálya mentén, kilenc határsértő bejutását a műszaki zár megbontásának kísérlete során történt tettenéréssel akadályozta meg a rendőrség és a honvédség közös járőre. A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően a csoportokat visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.Békés megyében négy, magát indiai állampolgárnak mondó határsértőt fogott el a rendőrség magyar területen, akiket visszakísértek a határhoz, és Gyula közúti határátkelőhelyen átadták őket a román hatóságoknak.

Fotó: Reuters

Előző nap még nagyobb volt a forgalom a déli zöldhatáron. Május 21-én 157 olyan magát szír, iraki, iráni vagy afgán állampolgárságú 19-40 év közötti férfit fogtak el a déli határszakaszon szolgálatot teljesítő rendőrök és honvédek, akik nem tudták bizonyítani jogszerű magyarországi tartózkodásukat. Bács-Kiskun megye területén a magyar szerb határ mellett Hercegszántó közelében öt csoportban 39 határsértő akadt fenn az ellenőrzésen, Tompánál kamionok rakománya között, alvázakra felkapaszkodva 13 teherautón 58 illegális migráns próbálkozott, a kelebiai vasúti sínek mentén – ahol a védett erdőre vonatkozó szabályok miatt csak szögesdrót akadály van – 5 csoportban 23 férfi lépte át a határt tilosban. Csongrád megyében a röszkei autópálya határátkelőhely közvetlen közelében gátolná a közlekedést a műszaki határzár, ezt kihasználva 23 férfi próbálkozott átlopakodni Magyarországra, elfogásuk után a rendőrök visszakísérték őket a az ideiglenes biztonsági határsávba. Hat határsértő a kerítést próbálta megmászni, őket még a magyar területre történő átjutás előtt észrevették a rendőrök, a migránsok ezért visszamentek Szerbia felé. Lókösházán egy tehervonat vagonjainak alján találtak meg a határrendészek három potyautast, a tolnai Bátaszéken egy iráni férfit igazoltattak, ő is jogellenesen jött át a határon. Kelebián egy 44 éves szerb sofőrt embercsempészet bűntett elkövetése miatt vettek őrizetbe, egy migránst próbált bejuttatni az országba hamis iratokkal, azt állította, a szerelvény váltósofőrje. A baranyai Alsószentmárton közelében 9 határsértőt értek tetten a járőrök, amikor azok egy lengyel rendszámú, 22 éves ukrán férfi mikrobuszába akartak beszállni, ennek a járműnek a vezetője ellen is embercsempészet gyanújával indult nyomozás.

Ezek csak egy nap friss adatai, de május közepe óta látszik, az előző időszak viszonylagos csendjéhez képest – amikor csak heti 2-5 alkalommal kellett intézkedniük a határon szolgáló őröknek – ugrásszerűen megnőtt az illegális migráció, átlagosan naponta 100 fő feletti a próbálkozók száma. A növekedés egyértelműen összefügg a koronavírus járvány fertőzésveszélyének enyhülésével, valamint azzal, hogy a még az év első hónapjaiban Szerbiába, a balkáni államokba érkező afgán, szír, iraki és iráni menekültek nem hagyhatták el az ideiglenes szállásokat. Szerbia május 7-ével szüntette meg a hétvégékre vonatkozó teljes, illetve a hétköznap éjszakákra vonatkozó teljes kijárási tilalmat és a nappali időszakra érvényes részleges korlátozásokat, Koszovóban, Montenegróban, Macedóniában és Boszniában is követték a belgrádi példát. A kijárási korlátozások teljesen meggátolták a Balkán államaiban tartózkodó, az Európai Unió felé irányuló migránsok mozgását is. A hatóságok a kijárási tilalom feloldásával már nem akadályozhatják meg, hogy a menekültek elhagyják a kijelölt szálláshelyeiket. A szabályok szerint a szerb területen tartózkodó migránsok elvileg csak arrafelé indulhatnának és hagyhatnák el Szerbiát, ahonnan az országba beléptek, de ennek ellenőrzésére nincs kapacitása a szerb rendőrségnek, a menekültek pedig- sokszor szerb embercsempészek közreműködésével- kijátsszák a hatóságokat. A déli határszakasz védelmét a magyarországi veszélyhelyzeti kijárási korlátozások megszüntetésével egy időben a szolgálatok átszervezésével megerősítette a rendőrség és a honvédség, valamint a határhoz közeli települések utak mélységi ellenőrzésénél is nagyobb fokozatba kapcsoltak a hatóságok, Magyarország határait senki nem lépheti át jogellenesen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.