Elindult a megbetegedések és fertőzések számának csökkenése

A strandok szabadtéri részei vidéken megnyithattak, de a zárt fürdők és fedett medencék még nem használhatók.

Szilágyi Anna
2020. 05. 08. 10:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, hogy elindult a megbetegedések és fertőződések számának csökkenése, ami bizakodásra ad okot – fogalmazott Müller Cecília az Operatív Törzs tegnapi tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos elmondta, az aktív fertőzöttek jelentős többségét továbbra is a fővárosban és Pest megyében regisztrálták.

A strandok szabadtéri részei vidéken megnyithattak, és várják a vendégeket – emlékeztetett. Ezzel kapcsolatban is van néhány szabály, amelyeket az üzemeltetőknek és a strandolóknak be kell tartaniuk. A fürdőhelyek a járási hivatal eljárásában kaphatnak fürdővíz-használati engedélyt. Ha ez megvan, helyszíni szemlére is sor kerül, és a hatóság szakemberei ellenőrzik, hogy rendelkezésre állnak-e a higiénés feltételek.

Müller Cecília kiemelte, a zárt fürdők vagy fedett helyen üzemelő medencék nem használhatók, és szintén nem lehet igénybe venni a belső terekben található szaunát, gőz- és pezsgőfürdőket, csúszdákat sem. Az öltözőket legalább óránként fertőtleníteni kell, különösen figyelve azokra a felületekre, amelyeket sokan fognak meg, például a csaptelepek, korlátok, kapcsolók – hívta fel a figyelmet. Beteg ember ne menjen fürdőbe, hanem minden esetben maradjon otthon, kérte a tiszti főorvos.

A vidéki konditermek használatára is hasonló szabályok vonatkoznak, mondta kérdésre válaszolva, el kell kerülni a zsúfoltságot, a sportszereket rendszeresen – minden használat után – fertőtleníteni kell, és ugyanígy kell eljárni a közös használatú helyiségekben, öltözőkben, zuhanyozókban. Ugyancsak kérdésre reagálva Müller Cecília elmondta azt is, hogy két gyereket ápolnak kórházban koronavírus-fertőzéssel, állapotuk kielégítő.

Kiss Róbert arról beszélt, megkezdték a munkát a kétszáz gondozottnál több embert ellátó idősotthonokban az intézményparancsnokok, akik felügyelik a járványügyi előírások betartását és a készletgazdálkodás rendjét. A rendőr alezredes tájékoztatása szerint szerdán 870 hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg 10 956 van érvényben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.