időjárás -1°C Vilma 2023. december 5.
logo

Három lélegeztetőgép-típust is fejlesztenek

Kárpáti András
2020.05.21. 19:55
Három lélegeztetőgép-típust is fejlesztenek

Három egyetem is fejleszt koronavírusos betegek kezelésére ideális lélegeztetőgépet, egy gyorsan elérhető, védettséget adó vérszérum már elkészült, s októberre egy vakcina gyártása is elindulhat – derült ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium által szervezett konferencián. Palkovics László tárcavezető közölte: többletforrást biztosítanak a pandémiával kapcsolatos kutatásokra.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kutatásokra külön forrást biztosít a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal az innovációs alapon belül – jelentette be Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetője a tárca tegnapi, online konferenciáján, amelynek a témája a koronavírus-járvány elleni védekezés volt. Szavai szerint az utóbbi két hónapban a koronavírus-kutatással kapcsolatban száz feletti projektjavaslat érkezett be a minisztériumhoz, amelyek közül 24 támogatásáról már döntöttek, 52 a döntés-előkészítési szakaszban van, s 12 további projekt vár döntésre.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a rendezvényen arról beszélt, hogy alacsony aktív fertőzöttséget és relatíve alacsony átfertőzöttségi arányt állapítottak meg a négy hazai orvosképző egyetem objektív keresztmetszetet adó, több mint hatvanezer esetet feldolgozó vizsgálata alapján. Az ITM támogatásával végzett, országos szűrővizsgálattal kapcsolatban a rektor elmondta: 17,8 ezer embert választottak ki hét régió 466 településén, valamint 23 budapesti kerületben, s közülük 10,6 ezren vettek részt a tesztelésen, amely alapján kétszáz és hétezer közöttire tehető az aktív fertőzöttek száma. Mint mondta: Pest, Nógrád, valamint Veszprém megyében magas, 75 százalék felett volt a részvétel.

Fotó: MTI/kormany.hu/Árvai Károly

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem docense, a koronavírus-kutatási akciócsoport vezetője azt emelte ki, hogy negyven feletti olyan mintával rendelkeznek, amelyekből a vírus teljes genetikai analízisét el tudták végezni. Arról is beszámolt, hogy az eddig tesztelt, négyszáznál több hatóanyag jelentős része nem hatékony, ám közülük többel eredményesen csökkentették a SARS-CoV-2 szaporodását. A vegyületek ugyanakkor további vizsgálatokat igényelnek. A konferencián elhangzott: három egyetem is fejleszt lélegeztetőgépeket, amelyek az egyéni paraméterek beállíthatósága mellett nagy számú beteg lélegeztetésére alkalmasak lesznek, és a fertőzöttek által kilégzett levegőt is elszívják.

Lacza Zsombor ortopéd-traumatológus szakorvos vérszérumalapú terápiák fejlesztésével foglalkozó munkacsoportja egy gyorsan elérhető terméket már kifejlesztett a gyógyult betegek vérplazmájából, s eddig tíz beteget kezeltek a szerrel. Mint mondta, egy koncentráltabb, hosszabb ideig eltartható készítményt is előállítanának, emellett a hazai szérumgyártási struktúra kialakításán is dolgoznak. Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora közölte: kis szériában már októberre előállítanak vakcinát.

KORONAVÍRUS: VESZÉLYHELYZET

Ismét 9000 felett az új fertőzöttek száma, közel 1,3 millió embert már beoltottak

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.