Karácsony Gergely beismerte az orvoshiányt az otthonban

Karácsony Gergely főpolgármester valótlanul állította, hogy biztosították a folyamatos orvosi jelenlétet a Pesti úti idősotthonban a koronavírus-járvány kitörése óta – derül ki a főváros saját közleményéből. Az intézményben tíz olyan nap is volt áprilisban, amikor sem háziorvos, sem főállású orvos nem volt jelen. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: hatósági vizsgálatban tárják fel, kit és milyen felelősség terhel.

Magyar Nemzet
2020. 05. 08. 10:14
null
A Pesti úton történtek felelősét meg kell keresni Fotó: BACHPEKARYMATE Forrás: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely tegye egyértelművé az álláspontját, és ha a kabinet jól érzékeli a főpolgármester véleményének megváltozását, akkor kész tárgyalni arról, hogy milyen formában, milyen határidővel indítható újra – szigorú menetrend szerint, védelmi intézkedések mellett – az élet Budapesten, jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi Kormányinfón. Gulyás Gergely arra rea­gált, hogy Karácsony a fővárosra és Pest megyére vonatkozó járványügyi korlátozások feloldását szorgalmazta az Orbán Viktor miniszterelnökhöz címzett szerdai Facebook-bejegyzésében. A párbeszédes politikus egy hete még arról értekezett a közösségi oldalán, hogy szerinte még nincs itt az ideje annak, hogy Budapesten és környékén enyhítsék a korlátozó intézkedéseket.

Avval kapcsolatban, hogy Karácsony nyilvánosságra hozta a Pesti úti Idősek Otthonában zajlott vizsgálat anyagait, csatolva a főváros cáfolatait, egyúttal a Fővárosi Kormányhivatal kizárását kérte a vizsgálatból, Gulyás Gergely arra emlékeztetett: majdnem minden tizedik megbetegedés itt történt, és a haláleseteket tekintve sem sokkal jobb az arány. – Nem hiszem, hogy ne kellene felelőst keresni, tudjuk, hogy milyen mulasztások történtek. Annak pedig, hogy a felelősség kit és milyen mértékben terhel, nem egy politikai vitában, hanem hatósági eljárás során kell kiderülnie. Ebben a Fővárosi Kormányhivatal illetékes, fogalmazott a miniszter.

Mint tegnap megírtuk, a Kormányhivatal hiányosságokat állapított meg az intézményben, az orvosi jelenlét és a folyamatos orvosi ellátás ellenőrzése során. A főváros közleményéből – amelyet a vizsgálati eredmények cáfolatának szántak – azonban az derül ki, hogy Karácsony valótlanságot állított a Parlament Népjóléti Bizottságának múltheti ülésén, amikor Selmeczi Gabriella (Fidesz) azt kérdezte tőle, tudja-e garantálni, hogy március közepétől április végéig folyamatos volt az orvosi jelenlét az idősotthonban. A főpolgármester akkor határozott igennel válaszolt, ám a főváros kommünikéjében nem cáfolták, hogy számos olyan nap volt áprilisban – tehát az idősotthon lakóinak tömeges megbetegedése idején –, amikor egyáltalán nem tartózkodott orvos az intézményben.

A Pesti úton történtek felelősét meg kell keresni
Fotó: Bach Máté

A Kormányhivatal azt állapította meg szerződések, jelenléti ívek és orvosi nyilatkozatok alapján, hogy április elseje és 23-a között tíz olyan nap volt, amikor személyesen nem volt jelen orvos a létesítményben, húsvéthétfőn pedig még telefonos ügyelet sem volt. A főállású orvos szerződése március 20-án járt le, ám 12-től már nem végzett szolgálatot az otthonban. Karácsony azzal próbált védekezni, hogy háziorvos is működhet főállású orvosként, ám ez nem változtat azon a tényen, hogy több mint másfél hétig egyik szakember sem volt jelen a létesítményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.