Karácsonyt hiába kérdezik, a főpolgármester hallgat

Egy, a Pesti úti idősotthonban elhunyt asszony fiának beszámolója után különösen figyelemre méltóak a Péterfy Kórház főigazgatójának szavai.

Forrás: Origo2020. 05. 01. 9:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November óta nincs orvos a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban, erről beszélt a Ripostnak egy férfi, akinek az édesanyja az otthonban méltatlan körülmények között hunyt el.

A férfi újabb, súlyos vádakat is megfogalmazott – írja cikkében az Origo.

Ezekből kiderül, hogy az intézményből a tavalyi önkormányzati választás után kirúgták a főnővért, akit mindenki kedvelt, az ápolókat is lecserélték, az idős emberekkel nem foglalkoztak, nem fürdették őket, nagy részük rühes volt, többen így kerültek kórházba, sőt, volt, hogy külsérelmi nyomok voltak rajtuk – vagyis embertelen viszonyok vannak az idősotthonban.

A Ripostnak sikerült megszólaltatnia a Pesti úti idősotthon egyik halálos áldozatának fiát. Az édesanyját gyászoló Cs. Krisztián több olyan állítást is tett a lapnak, amely tovább rontja a képet a főváros kezelésében lévő intézményről. Elmondása szerint édesanyja 2017-ben költözött be az otthonba, ahol ekkor még minden rendben volt, az önkormányzati választást követően azonban valami nagyon megváltozott, hiszen a korábbi ápolók eltűntek, a népszerű főnővért lecserélték, az orvossal pedig többé nem tudtak beszélni.

A problémák tavaly novemberben kezdődtek: édesanyja elesett, aminek következtében kórházba szállították. Ugyan hamar visszakerült az otthonba, azonban amikor másnap meglátogatta, édesanyja nem ismerte fel őt, a szája széle „el volt ferdülve”, és kábának mutatkozott. Cs. Krisztián először arra gondolt, hogy stroke-ot kapott, így orvost keresve azonnal a nővérszobába rohant. Csakhogy nem volt bent senki, amikor pedig ki szerette volna kérni a zárójelentést, nem adták ki neki.

Anyukája szobatársai arról tájékoztatták Cs. Krisztiánt, hogy az egészségügyi személyzet sem enni, sem inni nem segített neki. Amikor a nővéreknek szóvá tette, hogy nemrég még jól volt, most meg alig van magánál, úgy reagáltak rá, „biztos idegösszeomlást” kapott. Nagy nehezen egy pszichiáterként mutatkozott be.

„Próbált megnyugtatni, hogy csak pihenésre van szüksége az édesanyámnak.” – magyarázta. Orvossal ugyanakkor nem tudott beszélni, annak ellenére, hogy ezt többször is kérte, rendre kitérő válaszokat kapott.

Ez történt a Pesti úton – nézze meg!

Hogyan válhatott a a fővárosi önkormányzat által fenntartott Pesti úti idősotthon, az ország legnagyobb gócpontjává? – teszi fel a kérdést a Facebookon Farkas Örs, miniszteri biztos. A Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője közösségi oldalán tett közzé egy összefoglalót Pesti úti idősotthonban, az elmúlt hónapban történtekkel kapcsolatban.

Amikor legközelebb meglátogatta egyre rosszabb állapotba kerülő édesanyját, külsérelmi nyomokat talált rajta. Értelemszerűen a nővérektől megkérdezte, hogy mégis honnan származnak ezek a sérülések, azonban választ nem kapott. „Anyukám jobb keze sebes, véres volt, legalább egy napja meg se mosdatták. A felső fogsora ki volt törve” – ismertette megtörten, milyen állapotok uralkodtak az intézményben, hogyan hanyagolták el édesanyját.

Ezek után Cs. Krisztián kijelentette, hogy el szeretné vinni a Nyírő Gyula Kórházba, erre elmondása szerint megzsarolták azzal, ha egyszer innen kiviszi édesanyját, akkor többé már nem jöhet vissza.

Ennek ellenére (újra) orvost kért annak érdekében, hogy kórházba vitessék az idős nőt. Állítása szerint amíg lehetősége volt látogatni, sosem volt jelen orvos az intézményben, kivéve egy alkalmat, amikor egy ügyeletessel tudott beszélni. Csakhogy az orvos semmit nem tudott az édesanyjáról, azt mondta, ő csak gyógyszereket ír fel.

Február 29-én látták utoljára az édesanyját, hiszen március elején még az influenzajárvány miatt lezárták az intézményt. Ekkor telefonon próbálták tartani a kapcsolatot az idősotthonnal, azonban vagy nem vették fel, vagy nem adtak felvilágosítást édesanyja állapotáról.

Időközben itthon is megjelent a koronavírusjárvány, ami miatt a férfi még inkább féltette édesanyját. Elmondása szerint március 30-án délelőtt telefonon elért egy ápolót, aki azt mondta, jól van az anyukája, hiszen az otthonban nem jelent meg a vírus. Pár órával később, délután négy órakor az édesanyja halálhírével ugyanaz az ápoló hívta fel. Az orvos azt sem tudta megmondani, milyen betegségben halt meg és hová viszik a holttestét. Végül lehetetlen módon neki kellett kiderítenie, hogy az idős nő holttestét Monor mellé szállították el. Mint kiderült, a halotti bizonyítványt a XVII. kerület ügyeletes orvosa állította ki, magyarán aznap sem volt orvos az intézményben. Ezen a napon a mentők öt beteget vittek el koronavírus-fertőzés gyanújával, a férfi szerint édesanyja is abban halt meg.

A halotti bizonyítvány szerint 20 éve érelmeszesedéssel küzdött, és 10 éve demenciában szenvedett, de a férfi szerint ebből semmi nem igaz. A halál okaként agyi infarktust jelöltek meg, azonban boncolás nem volt, koronavírusra tekintettel nem vizsgálták. Ha lett volna az intézményben orvos, talán felismeri korábban a tüneteket – véli a férfi.

Cs. Krisztián szerint édesanyja méltatlan körülmények között halt meg, orvosi ellátás és lelki vigasz nélkül. Arról is beszélt, hogy iszonyatos kosz volt az intézményben. Meglátása szerint a higiénia és az orvos hiánya okozhatta a betegek halálát.

A Ripost természetesen megkérdezte Karácsony Gergelyt az elmondottakról, de válasz nem érkezett. Korábban az Origo és a Magyar Nemzet is többször beszámolt a Pesti úti idősotthonban tapasztalt döbbenetes állapotokról, amelyekből kiderült, hogy mennyire elhanyagolták ott az embereket.

Sásdi Antal, a Péterfy Kórház főigazgatójának korábbi szavai szerint hozzájuk a Pesti úti szociális otthonból beérkező betegek általában elhanyagolt állapotban érkeznek traumás sérüléssel.

A Pesti úti idősotthon lakói közül mindez idáig 34-en haltak meg, és 321-en (295 gondozott, 26 dolgozó) fertőződtek meg a koronavírus-járvány miatt. Ezzel az intézmény továbbra is a legnagyobb gócpont az idősotthonok között.

Az Origo megkereste Karácsony Gergely főpolgármestert és Gyurcsány-párti helyettesét, Gy. Németh Erzsébetet és kérdéseket tettek fel nekik Cs. Krisztián nyilatkozatával kapcsolatban.

  • Igaz-e, és mivel magyarázzák hogy az otthonban tavaly novemberben az ápolók eltűntek, lecserélték a főnővért, és orvossal többé nem tudtak az intézetben beszélni a gondozottak rokonai?
  • Igaz-e, és mivel magyarázzák, hogy egy ottani gondozott hiába próbált orvost hívni beteg édesanyjához, az nem érkezett meg?
  • Igaz-e, és mivel magyarázzák, hogy a gondozott gyermeke azt követően, hogy édesanyja állapota jelentősen romlott, mindennap könyörgött, hogy hívjanak az anyukájához orvost, de kitérő válaszokat kapott, orvossal nem tudott beszélni?
  • Igaz-e, és mivel magyarázzák, hogy amikor a gondozott külsérelmi nyomokat talált édesanyján, akkor nem tudták azt neki megmagyarázni az ott lévő nővérek?
  • Igaz-e, és mivel magyarázzák, hogy az érintett gondozott gyermekét nem engedték elvinni egy másik kórházba?
  • Igaz-e, és mivel magyarázzák, hogy február 29-ét követően folyamatosan próbált a gondozott gyermeke telefonon érdeklődni édesanyja iránt, de sosem vették fel, vagy nem adtak felvilágosítást?
  • Igaz-e, és mivel magyarázzák, hogy március 30-án még azt mondták az érintett gondozott gyermekének, hogy az édesanyja jól van, majd ugyanazon a napon azt mondták neki, hogy meghalt?
  • Igaz-e, és mivel magyarázzák, hogy az érintett gondozott gyermeke március 30-án is azt tapasztalta, hogy nincs orvos az intézményben, miközben aznap már több koronavírus-fertőzés volt ott?
  • Igaz-e, és mivel magyarázzák, hogy nem volt orvos az intézményben november óta?
  • Igaz-e, és mivel magyarázzák, hogy novembertől jelentősen romlott az ellátás az idősek otthonában?
  • Igaz-e, és mivel magyarázzák, hogy nem tájékoztatták a hozzátartozókat?
  • Igaz-e, és mivel magyarázzák, hogy tavaly november óta iszonyatos kosz van az intézményben, és hogy a higiénia és az orvos hiánya okozhatta sok beteg halálát?
  • A kérdésekre a főpolgármesteri hivatalból válasz eddig nem érkezett...

    A teljes cikk elolvasható az origo.hu oldalra kattintva.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.