A szakszerű alapokon nyugvó, megfelelő táplálkozás csökkenti az étrenddel összefüggő betegségek kockázatát és kialakulását, ideértve az elhízást, a cukorbetegséget, a szív-érrendszeri betegségeket, és ezzel mérsékelni lehetne az egészségügyi ellátás költségeit is – hívta fel a figyelmet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ). A Dietetikusok hete alkalmából hangsúlyozták, mára már bizonyított, hogy a táplálkozási tanácsadás szorosabb beillesztése az alapellátásba számos gazdasági és közegészségügyi előnnyel járhatna. Nemzetközi kutatások igazolják, hogy minden egyes táplálkozási tanácsra költött euró 14-63 euró megtakarítást jelent a társadalom számára, nem beszélve az egyén egészségéről, életminőségéről és jó közérzetéről.
A dietetikusokat a felsőoktatásban képezik és táplálkozástudományból szereznek diplomát. A terápiás dietetikusok kórházakban, szakrendelőkben, esetleg magánpraxisban olyan betegek étrendjét állítják össze, akiknek kezeléséhez speciális diétára van szükség. Dietetikusok vezetik a kórházak élelmezési osztályait és sok óvodában, bölcsődében, iskolában is ők gondoskodnak a megfelelő élelmezésről. Vannak, akik tudományos- és kutatómunkát végeznek, egyetemeken oktatnak, mások az élelmiszeripar fejlődését segítik szaktudásukkal.
Magyarországon ugyan még nem minden közfinanszírozott szakrendelőben és kórházban van dietetikai tanácsadás, ám sok intézményben már kiemelten figyelnek arra, hogy elérhetők legyenek a táplálkozástudományi szakemberek. A Szent Margit kórházban, a Szent János Kórházban, a Pest megyei Flór Ferenc Kórházban, a Bethesda Gyermekkórházban és a Honvédkórházban például elérhetők dietetikusok. Akinek pedig nem vagy nem csak a fekvőbeteg-ellátás során van szüksége speciális étrendre, az a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége honlapján elérhető adatbázisból megyékre lebontva találhat szakembert annak elérhetőségeivel együtt.
Hazánkban a főiskolai képzés negyvenöt évre tekint vissza, a dietetikusi végzettséget négy év tanulás után lehet megszerezni. A diploma három területre ad jogosítványt: megelőzés, élelmezésvezetés és klinikai dietetika. A dietetikusok szakmai szervezete, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, csaknem harminc éve képviseli és fogja össze a szakmát.