Nagyobb szükség van a dietetikusokra, mint hinnénk

Magyarországon még nem minden közfinanszírozott szakrendelőben és kórházban van dietetikai tanácsadás, pedig erre nagy szükség lenne a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szerint. Egy internetes felmérés szerint a megkérdezettek negyven százaléka nem is tudja pontosan, mivel foglalkoznak a detetikusok. Jövő héten lesz a Dietetikusok hete, ebből az alkalomból a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége Facebook-kampányt indít, amelynek az a célja, hogy tudatosítsák a lakosságban, a táplálkozással kapcsolatos kérdésekkel érdemes a dietetikusokhoz fordulni.

Szilágyi Anna
2020. 05. 31. 14:47
Fontos, hogy nyaralás alatt is figyeljünk a táplálkozásra Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakszerű alapokon nyugvó, megfelelő táplálkozás csökkenti az étrenddel összefüggő betegségek kockázatát és kialakulását, ideértve az elhízást, a cukorbetegséget, a szív-érrendszeri betegségeket, és ezzel mérsékelni lehetne az egészségügyi ellátás költségeit is – hívta fel a figyelmet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ). A Dietetikusok hete alkalmából hangsúlyozták, mára már bizonyított, hogy a táplálkozási tanácsadás szorosabb beillesztése az alapellátásba számos gazdasági és közegészségügyi előnnyel járhatna. Nemzetközi kutatások igazolják, hogy minden egyes táplálkozási tanácsra költött euró 14-63 euró megtakarítást jelent a társadalom számára, nem beszélve az egyén egészségéről, életminőségéről és jó közérzetéről.

A dietetikusokat a felsőoktatásban képezik és táplálkozástudományból szereznek diplomát. A terápiás dietetikusok kórházakban, szakrendelőkben, esetleg magánpraxisban olyan betegek étrendjét állítják össze, akiknek kezeléséhez speciális diétára van szükség. Dietetikusok vezetik a kórházak élelmezési osztályait és sok óvodában, bölcsődében, iskolában is ők gondoskodnak a megfelelő élelmezésről. Vannak, akik tudományos- és kutatómunkát végeznek, egyetemeken oktatnak, mások az élelmiszeripar fejlődését segítik szaktudásukkal.

Magyarországon ugyan még nem minden közfinanszírozott szakrendelőben és kórházban van dietetikai tanácsadás, ám sok intézményben már kiemelten figyelnek arra, hogy elérhetők legyenek a táplálkozástudományi szakemberek. A Szent Margit kórházban, a Szent János Kórházban, a Pest megyei Flór Ferenc Kórházban, a Bethesda Gyermekkórházban és a Honvédkórházban például elérhetők dietetikusok. Akinek pedig nem vagy nem csak a fekvőbeteg-ellátás során van szüksége speciális étrendre, az a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége honlapján elérhető adatbázisból megyékre lebontva találhat szakembert annak elérhetőségeivel együtt.

Hazánkban a főiskolai képzés negyvenöt évre tekint vissza, a dietetikusi végzettséget négy év tanulás után lehet megszerezni. A diploma három területre ad jogosítványt: megelőzés, élelmezésvezetés és klinikai dietetika. A dietetikusok szakmai szervezete, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, csaknem harminc éve képviseli és fogja össze a szakmát.

Az internetező hazai felnőtt lakosságot reprezentáló 2018-as kutatásból az derült ki, hogy a megkérdezettek többsége (61 százalék) tudja, mivel foglalkozik egy dietetikus, a táplálkozással kapcsolatos kérdéseikkel elsősorban hozzájuk fordulnának, csaknem negyven százalék azonban nem. Azok többsége pedig, akik ismerik ezt a tevékenységet (89 százalék) a dietetikusok véleményét és tanácsait tartja a leghitelesebbnek és legérthetőbbnek. Ugyanakkor a táplálkozási tanácsadás szóra a Google 653 000 találatot ad ki néhány másodperc alatt. – Az információk tömegében nehéz kiigazodni, ezért gyakran dietetikusi végzettséggel nem rendelkezőkhöz fordulnak tanácsért, nem beszélve a celebek és influencerek életmódra gyakorolt hatásáról, ami sokszor igen káros – figyelmeztettek a szakemberek.

Európában pillanatnyilag 35 ezer dietetikus dolgozik, a táplálkozástudomány pedig egyre népszerűbb szakma, ami jó hír az egészségügy és a lakosság számára is. Mégis egyelőre még nem állandó szereplői az egészségügyi rendszereknek, és a WHO európai országainak felében még mindig nincsenek jelen. Többek között ezen a helyzeten szeretne változtatni a Dietetikusok hete nemzetközi kezdeményezés, amihez a hazai szakmai szervezet is csatlakozott. Jövő keddtől öt napon át egy-egy hasznos bejegyzéssel népszerűsítik szakmájukat a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége – Terítéken az egészség nevű Facebook oldalukon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.