Csökkent a Gyurcsány család cégeinek az aktivitása

A politikus család megélhetése miatt így sem kell aggódni.

Magyar Nemzet
2020. 06. 01. 17:38
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már nem a céges üzleti tevékenység a hangsúlyos a Gyurcsány család életében, ez pedig minden bizonnyal összefüggésben van az aktívabb politikai szerepvállalással – hívta fel a figyelmet az Mfor.hu oldal. Mint írták, a Dobrev Klára tulajdonában álló Altus Befektetési Zrt. adózott eredménye negatív lett (–12,699 millió forint) az egy évvel korábbi 1,75 milliós pozitív eredmény után. Szintén a mérsékelt üzletvitel jele, hogy a saját tőke egy év leforgása alatt 52,3 millió forintról 15,3 millióra csökkent, amely az adózott eredmény változása mellett az eredménytartalék 22,5 milliós apadására vezethető vissza – mutattak rá az elemzésükben. Erre szükség volt, mert a cég értékesítési árbevétele 33 millió forinttal esett vissza: tavaly mindössze 340 ezer forintot könyveltek el ezen a soron. Ezután Gyurcsányék mind az anyagjellegű, mint a személyi jellegű ráfordításokat megvágták: az Altus Befektetési Zrt. tetszhalott állapotba került – fogalmazott az Mfor.

A családi vagyonkezeléssel foglalkozik a másik cég, az Altus Portfólió Kft., amelynek Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök a tulajdonosa. E cég adózott eredménye 9,685 millió forint volt tavaly, ami egyértelműen jobb, mint az egy évvel korábbi –56 millió forint volt. Ahhoz képest viszont, hogy 2016-ban még 1,3 milliárd forintot mutattak ki, a tavalyi eredmény a portál szerint már szinte észrevehetetlen.

Ha összeadjuk a két cég teljesítményét, azt kapjuk, hogy a családi érdekeltségek saját tőkéje 103,5 millióról 76,2 millióra apadt egy év alatt. Ezen belül az adózott eredmény javult (–54,2 millióról –3,014 millióra), de még így is mínuszos. A lap jelezte, a szülők az előző év során mindkét cégben átengedték az irányítást a fiuknak, Gyurcsány Tamásnak.

A politikus család megélhetése miatt így sem kell aggódni: Gyurcsány Ferenc legutóbbi, idén január végén leadott vagyonnyilatkozata szerint árfolyamértéken 734,7 millió forint megtakarítása volt értékpapírokban, de például feltüntette, hogy az Altus Portfólió Kft.-ből kivett 238,3 millió forintot. Ennek tudható be, hogy az amúgy visszafogottan működő cég mérlegfőösszege 159 millió forintra csökkent a korábbi több mint 370 millióról – összegezték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.