Hosszabb ideig nem lesz vasúti közlekedés Nagymaros és Szob között

A szerdai esőzés okozta károk miatt hosszabb ideig szünetelhet a vasúti közlekedés Nagymaros és Szob között – közölte a MÁV csütörtökön az MTI-vel.

Forrás: MTI2020. 06. 18. 21:04
null
A kõvel, sárral, hordalékkal elöntött Dömösi átkelés vasúti megálló 2020. június 18-án. A heves esõzés miatt a lezúduló kõ- és sárlavina megrongálta a vasúti töltést, pótlóbuszok közlekednek Szob és Nagymaros között. A hordalék eltorlaszolta a Vácot Szobbal összekötõ 12-es fõutat is, amelyet lezártak a 18-as kilométernél, Zebegény határában. Fotó: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasúttársaság közleménye szerint június 17-én dél körül nagy mennyiségű, este pedig még egy, a korábbit többszörösen meghaladó, a Szent Mihály-hegyről lezúduló kő- és sárlavina árasztotta el a szobi vasútvonal vágányait a dömösi átkelésnél Nagymaros és Szob állomás között.

A második omlás hordaléka a 12-es főutat is eltorlaszolta, járhatatlanná tette. A MÁV az utasok biztonságának garantálása érdekében szerda kora délutántól – bizonytalan ideig – leállította a vonatforgalmat.

A vasútvállalat rendszeresen geodéziai felméréseket végeztetett a fokozottan védetté nyilvánított tájvédelmi területen, és már korábban felvette a kapcsolatot az érintett Ipoly Erdő Zrt.-vel és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal, keresve az egységes, végleges beavatkozás lehetőségét – írták, hozzátéve, hogy az egyeztetések alapján folyamatban van a hegyoldal további erózióját megakadályozó beavatkozás tervezésének előkészítése.

A heves esőzés miatt a lezúduló kő- és sárlavina megrongálta a vasúti töltést
Fotó: MTI/Mónus Márton

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a MÁV szakemberei csütörtök délelőtt megvizsgálták a szerdai földcsuszamlás okozta károkat a 12-es főúton és a vasúti pályán.

A MÁV közleménye szerint még tart a helyzet elemzése, péntekre készülhet el az ideiglenes helyreállításhoz szükséges erőforrások, gépek felmérése és a szükséges ütemterv.

A vonatforgalom leállítását követően a vasúttársaság pótlóbuszokat rendelt a Nagymaros–Szob, valamint a Szob–Zebegény közötti szakaszokra. A 12-es főút lezárása miatt a buszok hosszabb útvonalon közlekednek, emiatt nagyobb eljutási idővel kell számolni a Nagymaros és Szob között utazóknak. Budapest és Nagymaros között nem okoz számottevő késéseket az északi vonalszakasz lezárása – írták.

Az aktuális helyzetről és a változásokról tájékozódni lehet a Mávinform Facebook-oldalán, a MÁV mobilapplikációban és a vasúttársaság honlapján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.