időjárás 8°C Aurél 2022. október 5.
logo

Közel ezer riasztást kaptak az év első viharában a tűzoltók

2020.06.15. 15:44
Közel ezer riasztást kaptak az év első viharában a tűzoltók

Megbénult vasúti forgalom, áramkimaradás, víz alá került aluljárók, elöntött házak, járhatatlan utak, elakadt autók. A fél országot megbénította a villámárvízzel járó hatalmas zivatar, egy bakonyi asszonyt elsodort egy megáradt patak, nem tudták megmenteni az életét.

Hétfő éjfélig Budapesten több mint négyszáz, vidéken hasonló nagyságrendű esethez riasztották az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság egységeit a viharkár okozta vészhelyzetekhez. Már reggel is folyamatosan dolgoztak a tűzoltók, működtek a szivattyúk, fűrészelték a kidőlt fákat, takarították az utakat.

Vasárnap nem sokkal a déli harangszó után csapott le az országra egy nagyon intenzív és nagyon gyors, északi irányból érkező, rengeteg esővel, jéggel, viharos erejű széllel, villámáradásokkal járó zivatar. Dóka Imre, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője tájékoztatása szerint a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék miatt egy órán belül az érintett területek összes hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltó egysége a mentésekben, a kárelhárításokon dolgozott.

Kucsera Katalin főhadnagy, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, Tótvázsony községben egy 66 éves helyi asszony halálos balesetet szenvedett a vihar következtében. Egy ingatlanukhoz közel eső gyaloghíd pillérét akarta megtisztítani a megemelt vízszint miatt oda került törmeléktől, amikor a víz sodrása elragadta, majd hetven méteren át dobálta a sodrás. A baleset következtében olyan súlyos koponyasérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

Veszprém megyében délután három órától éjfélig dolgoztak a tűzoltók, árokba csúszott autókat mentettek, Ősi község utcáit takarították, pincékben, udvarokban szivattyúzták a vizet, a Balaton északi partján a kidőlt fák okoztak gondot, Ravazd településen egy ház villámcsapás miatt kigyulladt tetőszerkezetét kellett menteni.

Fejér megye északi részén a rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt helyenként fél méter magasan hömpölygött a víz az utakon. A lezúduló eső betört a lakóházak udvarára, pincéket, alagsori helyiségeket öntött el a Vál-völgyi településeken. Vértesacsán a patak kilépett medréből, tizennégy embert ki kellett telepíteni a lakóházából, tizenkét kidőlt fa az áramellátást is veszélyeztette.

Heves megyében, Nagyrédén, Petőfibányán és Istenmezején fákat döntött ki a szél, amelyeket láncfűrészek segítségével távolítottak el a tűzoltók. Szücsiben a nagy mennyiségű, hirtelen lezúduló eső következtében a patak kilépett a medréből, és csaknem harminc ház pincéjébe tört be, a vízkárok csökkentése érdekében száz önkéntes és húsz közfoglalkoztatott munkás százötven homokzsák elhelyezésével védte a házakat.

Szolnokot olyan víz árasztotta el fél óra alatt, mintha kiöntött volna a Tisza. Egy közúti aluljárót le kellett zárni, ötméteres víz gyűlt benne össze, néhány utcán az autók tengelyéig ért a víz. A negyvencentis áradással nem bírtak a csatornák lefolyói, minden házat elárasztott az eső, trafóházakat is, a balesetveszély csökkentése miatt a szolgáltató egy időre kikapcsolta az áramellátást.

Szolnokot akkora mennyiségű víz árasztotta el fél óra alatt, mintha kiöntött volna a Tisza
Fotó: MTI/mészáros János

Nagy mennyiségű sarat és törmeléket hordott a 10-es főút Pest megyei szakaszára a vasárnap délutáni vihar, a rendőrség egy időre teljes szélességében lezárta az út Üröm és Solymár közötti szakaszát, visszafordították az autósokat. Egy mellékutca burkolatát bontotta meg a heves esőzés, amit a hordalékkal együtt a főútra sodort az áradat.

A vihar megbénította a vasúti közlekedést is, megrongálta a felsővezetékeket, biztosítóberendezéseket. Volt, ahol a vasúti pálya is víz alá került, a gödöllői elővárosi vonatok hétfőn sem közlekedtek, a szobi és a hatvani vonalon sem tudták visszaállítani teljes üzemmódra a közlekedést, Vác és Verőce között buszok szállították az utasokat.

Budapestet sem kímélte az égszakadás, a rendőrség Fogarasi úti szállója is teljesen elázott, bokáig ért a víz az épületben. Több helyen metróaluljárókat is elöntött az eső, több út is víz alá került. A belvárosi Alkotmány utcában egy hatalmas platánfát gyökerestül csavart ki a szél, ráadásul úgy, hogy az egy arra haladó gépkocsira zuhant, amelyben egy család ült, szerencsére senki nem sérült meg.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.