Közel ezer riasztást kaptak az év első viharában a tűzoltók

Megbénult vasúti forgalom, áramkimaradás, víz alá került aluljárók, elöntött házak, járhatatlan utak, elakadt autók. A fél országot megbénította a villámárvízzel járó hatalmas zivatar, egy bakonyi asszonyt elsodort egy megáradt patak, nem tudták megmenteni az életét.

2020. 06. 15. 15:44
null
Szolnokot akkora mennyiségű víz árasztotta el fél óra alatt, mintha kiöntött volna a Tisza Fotó: MTI/mészáros János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfő éjfélig Budapesten több mint négyszáz, vidéken hasonló nagyságrendű esethez riasztották az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság egységeit a viharkár okozta vészhelyzetekhez. Már reggel is folyamatosan dolgoztak a tűzoltók, működtek a szivattyúk, fűrészelték a kidőlt fákat, takarították az utakat.

Vasárnap nem sokkal a déli harangszó után csapott le az országra egy nagyon intenzív és nagyon gyors, északi irányból érkező, rengeteg esővel, jéggel, viharos erejű széllel, villámáradásokkal járó zivatar. Dóka Imre, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője tájékoztatása szerint a hirtelen lehulló nagy mennyiségű csapadék miatt egy órán belül az érintett területek összes hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltó egysége a mentésekben, a kárelhárításokon dolgozott.

Kucsera Katalin főhadnagy, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, Tótvázsony községben egy 66 éves helyi asszony halálos balesetet szenvedett a vihar következtében. Egy ingatlanukhoz közel eső gyaloghíd pillérét akarta megtisztítani a megemelt vízszint miatt oda került törmeléktől, amikor a víz sodrása elragadta, majd hetven méteren át dobálta a sodrás. A baleset következtében olyan súlyos koponyasérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

Veszprém megyében délután három órától éjfélig dolgoztak a tűzoltók, árokba csúszott autókat mentettek, Ősi község utcáit takarították, pincékben, udvarokban szivattyúzták a vizet, a Balaton északi partján a kidőlt fák okoztak gondot, Ravazd településen egy ház villámcsapás miatt kigyulladt tetőszerkezetét kellett menteni.

Fejér megye északi részén a rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt helyenként fél méter magasan hömpölygött a víz az utakon. A lezúduló eső betört a lakóházak udvarára, pincéket, alagsori helyiségeket öntött el a Vál-völgyi településeken. Vértesacsán a patak kilépett medréből, tizennégy embert ki kellett telepíteni a lakóházából, tizenkét kidőlt fa az áramellátást is veszélyeztette.

Heves megyében, Nagyrédén, Petőfibányán és Istenmezején fákat döntött ki a szél, amelyeket láncfűrészek segítségével távolítottak el a tűzoltók. Szücsiben a nagy mennyiségű, hirtelen lezúduló eső következtében a patak kilépett a medréből, és csaknem harminc ház pincéjébe tört be, a vízkárok csökkentése érdekében száz önkéntes és húsz közfoglalkoztatott munkás százötven homokzsák elhelyezésével védte a házakat.

Szolnokot olyan víz árasztotta el fél óra alatt, mintha kiöntött volna a Tisza. Egy közúti aluljárót le kellett zárni, ötméteres víz gyűlt benne össze, néhány utcán az autók tengelyéig ért a víz. A negyvencentis áradással nem bírtak a csatornák lefolyói, minden házat elárasztott az eső, trafóházakat is, a balesetveszély csökkentése miatt a szolgáltató egy időre kikapcsolta az áramellátást.

Szolnokot akkora mennyiségű víz árasztotta el fél óra alatt, mintha kiöntött volna a Tisza
Fotó: MTI/mészáros János

Nagy mennyiségű sarat és törmeléket hordott a 10-es főút Pest megyei szakaszára a vasárnap délutáni vihar, a rendőrség egy időre teljes szélességében lezárta az út Üröm és Solymár közötti szakaszát, visszafordították az autósokat. Egy mellékutca burkolatát bontotta meg a heves esőzés, amit a hordalékkal együtt a főútra sodort az áradat.

A vihar megbénította a vasúti közlekedést is, megrongálta a felsővezetékeket, biztosítóberendezéseket. Volt, ahol a vasúti pálya is víz alá került, a gödöllői elővárosi vonatok hétfőn sem közlekedtek, a szobi és a hatvani vonalon sem tudták visszaállítani teljes üzemmódra a közlekedést, Vác és Verőce között buszok szállították az utasokat.

Budapestet sem kímélte az égszakadás, a rendőrség Fogarasi úti szállója is teljesen elázott, bokáig ért a víz az épületben. Több helyen metróaluljárókat is elöntött az eső, több út is víz alá került. A belvárosi Alkotmány utcában egy hatalmas platánfát gyökerestül csavart ki a szél, ráadásul úgy, hogy az egy arra haladó gépkocsira zuhant, amelyben egy család ült, szerencsére senki nem sérült meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.