Az egykori vicc szerint a rácsos linzer volt a legnépszerűbb börtöntészta Magyarországon. Ma ez a tréfa már érvényét vesztette, a hazai büntetés-végrehajtási intézetek konyhái után idén júniustól az angliai háziasszonyok is megtalálhatják a szigetország élelmiszerüzleteinek pultjain a magyar rabüzemben gyártott száraztésztákat.
Az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén működő Állampusztai Kft. tésztagyárában dolgozó fogvatartottak a legjobban fizetett rabok ma Magyarországon. Igaz, sokat is dolgoznak, egy munkanap átlagosan kétezer kilogramm tészta kerül le az üzem gyártósorairól. Tíz tonnányi tésztát készítenek hetente az üzemben, egyszerre öt-hat fajta száraztészta kerül ki a kezük alól. Az összes hazai börtönben ezekből a tésztákból készítik el az ételeket, így spórolva az üzemeltetési költségeken. A kiváló minőségű termékek most már nemcsak egyszerű kartoncsomagolást kapnak, hanem ízléses, formatervezett zacskókba kerülnek, mivel a tésztaüzem külföldi exportra is megkezdte a gyártást. A termékek tesztelése, minőség-ellenőrzése után egy angol kereskedelmi cég kötött szerződést a Büntetés-Végrehajtás Országos Parancsnokságával.
Az állampusztai, nagymajori tésztaüzem a börtön zárt területén belül található, olyan belső munkahely, ahol kizárólag fogvatartottak dolgoznak. A gyárban jelenleg 26 fogvatartott dolgozik, ők készítik azokat a háromtojásos tönkölylisztből készült tésztakülönlegességeket, amelyekből most több mint három tonna került próbaképpen Angliába. A többi a szigetország vásárlóin, fogyasztóin múlik, hisz a börtöngyár képes rendszeres, nagyobb tétellel is ellátni a külföldi megrendelőt.
A BVOP kommunikációs főosztályának vezetője, Makula György büntetés-végrehajtási ezredes a Magyar Nemzetnek elmondta, a tésztagyár 2017 augusztusában kezdte meg a gyártást, az itt dolgozó elítéltek azóta 17-féle tésztát készítenek. A kínálatban a cérnametélttől a spagettiig, a széles metélttől a gépi tarhonyáig szinte minden megtalálható. A börtönök élelmezési felelőseinek igénye szerint – amit egy, a fogvatartottak között végzett felmérés is megelőzött – szarvacskából és tarhonyából készül a legtöbb, de az eperszalag és az eperkocka mellett nagy a kereslet a kézzel készített, nyolctojásos, házi jellegű lebbencstésztára is.