Lehet-e igazán önálló az, aki nincstelen?

„Létezik regionális leszakadás Erdélyben, nagyon furcsa és drámai elágazások vannak.”

Szilléry Éva
2020. 06. 09. 20:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Létezik regionális leszakadás Erdélyben, nagyon furcsa és drámai elágazások vannak, de azáltal, hogy ezt csak etnikai nemzeti kérdésként tálaljuk, elfedjük az okát ezeknek a leszakadásoknak, és rontjuk az esélyét annak, hogy az igazán hátrányos helyzetben lévő régiók együttműködjenek” – véli Parászka Boróka újságíró, aki pontosan ezért kontraproduktívnak tartja az Írd alá kampány uniós kezdeményezését.

Az uniós nemzeti kisebbségek helyzetét boncolgató második vitán egyebek mellett egymásnak feszült egy, a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését támogató és egy, azt ellenző vélemény. Az előbbit képviselő Schiffer András ügyvéd rámutatott, hogy ez sokkal inkább gazdasági kérdés, semmint etnikai, míg Parászka Boróka újságíró többek között azt kifogásolta, hogy a kezdeményezés összemosódott az autonómiai törekvésekkel. A vitát Megadja Gábor, a Századvég vezető kutatója vezette.

A vita ITT érhető el.

Az Írd alá kampány szervezői egyelőre várják az Európai Parlament döntését, hogy a bizottság által javasolt hat hónapos aláírásgyűjtési hosszabbítást megszavazza. Addig is viták szervezésével szeretnék a témát a közbeszéd tárgyává tenni az unió területén élő kisebbségek helyi viszonyairól.

A magyar közbeszéd ingerküszöbét, ha nem is parádés módon, de elérte a kérdés, ám nagyon kevés országban sikerült témává tenni. Uniós szinten nem létezik a regionalizmus dilemmáiról szóló beszélgetés, így már önmagában sikere lenne a petíciónak, ha a közbeszéd érdemben foglalkozni kezdene vele.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.