Nyolc év börtön vár a szökésben lévő drogdílerre

Levágta a nyomkövetőt magáról a drogdíler, majd eltűnt. A bíróság azonban kemény ítéletet hozott.

Forrás: police.hu2020. 06. 24. 20:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Távollétében ítélte bűnösnek a bíróság a debreceni drogdílert. A 37 éves férfi ellen így június 23-tól már két nemzetközi körözés is érvényben van, a rendőrség fogolyszökés, a bíróság pedig a letöltendő szabadságvesztés megkezdésének elmulasztása miatt adatott ki ellene elfogatóparancsot, miután a Debreceni Járásbíróság Gömöri Pétert társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében, társtettesként elkövetett lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettében, valamint robbanóanyaggal visszaélés bűntettében bűnösnek találta és nyolc év börtönre ítélte. Ha elfogják, Magyarország egyik legszigorúbban őrzött fegyházába kerül, ráadásul feltehetően nincstelenül, mert a bíróság mellékbüntetésként 39 millió forint értékben rendelt el vagyonelkobzást a kárára, így lakása, autója, értéktárgyai is árverésre kerülnek.

Gömöri ügye még 2014-ben kezdődött. A hattagú debreceni bűnbanda feje marihuánakereskedelemből gazdagodott meg. Egyedül kezdte, aztán párját is bevonta az üzletbe, majd a cimborák is kaptak részesedést a drogbizniszből. Egyetemi bulikon, fesztiválokon, kollégiumok előtt árulták a kábítószert, házhoz szállítást is vállaltak. A nagyban játszó banda tagjait 2014. augusztus 18-án fogta el Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája. A nyomozók a házkutatásokon kábítószert, fegyvereket, robbanószert is találtak, rengeteg aranytárgy mellett, a banda ugyanis nemesfémbe fektette a feketepiaci hasznot. Megtalálták a csapat növényházát is, ahol mesterséges körülmények között termesztették a drog alapjául szolgáló cannabispalántákat. A bandavezért letartóztatták, ám három év elteltével 2017 augusztusában még nem lehetett befejezni az ellne indított büntetőeljárást, ezért az akkori törvények értelmében kiengedték és házi őrizetbe helyezték.

Gömöri jól tudta, hogy hosszú és kemény börtönévek várnak rá, ezért készült a szökésre. Egy év múlva, 2018. augusztus 16-án este aztán levágta bokájáról az elektronikus jeladót. A rendőrség riasztórendszere azonnal észlelte a rongálást, de mire a lakásához elindított járőrök megérkeztek a férfi nyomtalanul eltűnt, azóta sem találják. Nagy valószínűséggel a drogból szerzett pénz egy részét elrejtette, abból fedezte a szökését. Minden Debrecenből kivezető úton ellenőrző pontokat állítottak fel a rendőrök, leállították a forgalmat, de a razzia nem vezetett eredményre, a szökevényt nem találták meg, ezért nemzetközi körözést adtak ki ellene.

Az ügyészség a sikertelen körözés miatt indítványt tett arra, hogy a vádlott távollétében fejeződjön be a büntetőeljárás, így Gömöri Péter szökését követően az ügyet nem kellett felfüggeszteni. Távollétében ítélték el, a jogait egy számára kötelezően kirendelt ügyvéd képviselte, ha megkerül, rögtön végre lehet hajtani az ítéletet. A bíróság a bűnszervezet további hat tagját is bűnösnek mondta ki társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettében, egyiküket lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettében is, ezért őket fegyházban végrehajtandó 3-5 éves időtartamú szabadságvesztésre ítélte azzal, hogy nem bocsáthatók feltételesen szabadlábra, még ha mintarabként is viselkednek a rácsok mögött. Gömöri bűntársai sem úszták meg teli pénztárcával az esetet, a bíróság a bűnszervezet tagjainál 23 millió 400 ezer forint vagyonelkobzást is elrendelt.

A rendőrök szerint a körözés alatt álló férfi külföldre, Ázsiába vagy Afrika déli részébe szökött, valószínűleg egyik, az ügyben nem szereplő, ismeretlen bűntársától beszerzett hamis iratokkal. Abból, hogy a házkutatásokon nemesfémet is találtak nála, arra is lehet következtetni, hogy megbízható ismerősöknél vagy rokonoknál voltak még letétbe helyezett „aranytartalékai”, ezekből fedezhette nemcsak a szökést, hanem mostani, két éve tartó bujkálását is. A rendőrség bízik abban, hogy az anyagi fedezet lassan elfogy, Gömörinek új jövedelemforrás után kell néznie, s előbb-utóbb megtalálják. Ahhoz, hogy ne kelljen rácsok mögé vonulnia vagy elévüljön az ügye, még 15 évig kellene illegalitásban rejtőznie, erre pedig egészen biztos nincs elegendő tőkéje.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.