Robbantást ígért pünkösdre itthon, Németországban és Japánban

Magát az Iszlám Állam terrorszervezet tagjának mondva ígért pünkösdre robbantássorozatot itthon, Németországban és Japánban egy fiatalkorú.

2020. 06. 02. 9:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Merényletsorozatot helyezett kilátásba pünkösd napjára a közösségi hálón egy magát az Iszlám Állam terrorszervezet tagjának mondó magyar fiatalkorú. Elfogták.

Egy fiatalkorú a világháló segítségével úgy tett, mintha terrorista lenne, aki merényletekre készül. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a Terrorelhárítási Központtal együtt azonosította, majd felelősségre vonta – közölte kedden reggel Ibolya Tibor fővárosi főügyész.

A főügyész tájékoztatásából megtudtuk, egy partnerszolgálat május 27-én hivatalosan arról tájékoztatta a Terrorelhárítási Központot, hogy az önmagát az Iszlám Államhoz kötő személy – egy népszerű közösségi oldalon – merényleteket helyezett kilátásba Németországban, Magyarországon, valamint Japánban. Az arab és angol nyelven kommunikáló személy a budapesti merénylet időpontját pünkösdhétfőre tette.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség ügyészeinek és a Terrorelhárítási Központ felderítőinek az ünnepek előtt csak néhány napjuk volt arra, hogy a terrorcselekmény előkészülete miatt indult nyomozásban felderítsék az elkövető kilétét és a terrorfenyegetés nagyságát.

A nyomozásban az Eurojust, az Európai Unió bűnügyi együttműködési szerve és külföldi ügyészi és felderítő szervek is segítettek.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség ügyészei és a Terrorelhárítási Központ felderítői május 29-ére azonosították az egyébként fiatalkorú magyar elkövetőt, a május 30-án megállapították, hogy a fenyegetés nem valós.

 

A Btk. 316. §-ába ütköző terrorcselekménnyel fenyegetés bűntette miatt kihallgatott gyanúsított a cselekményt beismerte.

 

Terrorcselekménnyel fenyegetőzni nem tréfa, hanem két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető bűncselekmény. Azért, hogy az állami szervek kényszermentesen biztosíthassák a közrendet, minden fenyegetést komolyan kell venniük, és akkor is bűncselekmény valósul meg, ha valaki csak színlelte, hogy terrorcselekményt kíván elkövetni – figyelmeztet Ibolya Tibor fővárosi főügyész.

Ítélet is volt már fenyegetőző ellen

F. Viktor csatlakozni akart az Iszlám Államhoz, hogy az oldalukon harcoljon. A bíróság négy évre ítélte. Vádlott-társa, Sz. Dániel a Jobbik akkori elnöke, Vona Gábor közösségi oldalán fenyegetőzött robbantással, két évet kapott.

A vádirat szerint a móri F. Viktor vádlott komolyan készült arra, hogy csatlakozik az ISIS-hez, ennek érdekében 2015-ben felvette a kapcsolatot a magyar iszlám közösség egyik tagjával, aki küldött neki egy magyar nyelvű Koránt, és akitől érdeklődött, hogy hol tudna megtanulni arabul. Az igazságügyi elmeszakértői és pszichológusi vizsgálatok megállapították, hogy F. Viktornak úgynevezett kevert személyiségzavara van. A vádirat szerint rombolási, illetve pusztítási (destruktív) erőinek hiper erős elfojtása jelződik, ennek kompenzálásaként a hatalom és felsőbbrendűség érzésének megszerzésére törekvő, felelősségelhárító, bagatellizáló magatartású, erkölcsi gondolkodásában eltérés (de­viáció) van. Kóros elmeállapotban nem szenved, bűnismétlés veszélye nem áll fenn, de személyiség-összetevőiből fakadóan bármikor előfordulhat. Nincs a büntethetőségét kizáró ok.

F. Viktor vádlott-társát, Sz. Dá­nielt Vona Gábor, a Jobbik elnöke jelentette fel, mert a nizzai terrortámadás után a politikus Facebook-oldalán fenyegetőzött hasonló terrorcselekmény elkövetésével. Sz. Dániel és F. Viktor a neten ismerkedett meg, és csak azért nem együtt indultak el az ISIS-hez, mert Sz. Dánielnek nem volt pénze az isztambuli repülőjegyre.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.