Volt segítség a digitális tanuláshoz is

Rengeteg digitális eszközt juttatott el a kormány állami forrásokból és magánfelajánlásokból a rászoruló diákoknak a digitális oktatás idején, több ezer számítógép került például a gyermekotthonok lakóihoz – derül ki Rétvári Bence államtitkár tájékoztatásából, aki szerint további fejlesztésekkel készülnek a járvány esetleges második hullámára is.

Csókás Adrienn
2020. 06. 15. 6:36
null
Veszprémiek áprilisban vittek eszközöket a rászorulóknak Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem maradtak segítség nélkül a tantermen kívüli, digitális munkarendben azok a tanulók, akiknek otthonában nincs megfelelő technika az online tanuláshoz. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára ellenzéki képviselőtársainak, a jobbikos Ander Balázsnak és a DK-s Oláh Lajosnak adott írásbeli válaszaiban foglalta össze a közoktatás elmúlt hónapjainak eredményét. A tájékoztatásból kiderül, hogy az új munkarendre történő átállást ­követően azonnal megkérték az iskolákat, illetve a tankerületeket, hogy a vagyonkezelésükben lévő számítógépeket adják kölcsön a rászoruló tanulóknak.

Azoknak az iskoláknak, ahol a géppark kölcsönadásával nem tudtak minden rászoruló gyereknek segíteni, az önkéntességért és felajánlásokért felelős akciócsoport közreműködésével juttattak el új vagy jó minőségű használt, biztonságos, lefertőtlenített számítógépeket, okostelefonokat, szükség szerint pedig internet-előfizetést is biztosítottak.

Felajánlások állampolgári és vállalati adományokból egyaránt érkeztek – mutatott rá az államtitkár, hangsúlyozva: a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában működő gyermekotthonokba, valamint a nevelőszülői hálózatokon keresztül másfél ezer számítógép jutott el a gyerekekhez, az állam pedig további, több mint ezer gépet vásárolt számukra. – Emellett állami, illetve egyéb fenntartók részére is biztosítottunk jelentős összegeket digitális eszközök vásárlásához, és jelenleg is dolgozunk további eszközök beszerzésének támogatásán – jegyezte meg Rétvári Bence.

Mint kiderült, a tankerületi iskolákban összesen több mint százezer laptopot, PC-t, tabletet szereztek be, ezzel 340 ezerre emelkedett a köznevelésben hadra fogható eszközök száma. – Természetesen szeretnénk elérni azt, hogy minden tanulónak álljon rendelkezésére olyan infrastruktúra, amely adott esetben – ha például a járvány ismét felerősödik – a lehető legjobban támogatja őt a tanulásban. Ennek érdekében számos intézkedés és lépés született már eddig is, és további jelentős fejlesztések vannak folyamatban – emelte ki az Emmi államtitkára.

Veszprémiek áprilisban vittek eszközöket a rászorulóknak
Fotó: Mirkó István

A digitális eszközökhöz persze megfelelő tartalom is szükséges. Rétvári beszámolója szerint az Oktatási Hivatal által üzemeltetett Nemzet Köznevelési Portál (NKP) több tízezer digitális tananyaga tavasztól nyolcvanféle interaktív okostankönyvvel bővült, emellett a Sulinet portálon ugyancsak több tízezres nagyságrendben találhatók oktatást és tanulást segítő anyagok. A jelek szerint ezeket rendszeresen használják is a diákok: az NKP-t átlagosan napi nyolcvanezren, a Sulinetet százhúszezren keresik fel, és a Tankönyvkatalógus látogatottsága is meghaladja a napi tízezret. A piaci szereplők több mint száz szoftvert tettek elérhetővé az oktatás számára, és ingyenes adatkeretet ajánlottak a mobilszolgáltatók is.

A hazai internet sebessége közel húsz százalékkal gyorsult tavalyhoz képest.

Az államtitkár kitért arra, hogy az említett portálok mellett a KRÉTA-rendszer használata is jelentősen megnőtt. A digitális tanítás idején a gyerekek összesen több mint 37 millió értékelést, osztályzatot kaptak a tanáraiktól, és már tízmillió fölé kúszott a neten megoldott házi feladatok száma.

Rétvári Bence értékelése szerint a pedagógusok és a tanulók egyaránt jól vették az átállás akadályait, és az érettségi lebonyolításában sem okozott fennakadást, hogy a diákoknak személyes találkozás nélkül kellett felkészülniük a vizsgára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.