Vona szerint Karácsony a jó miniszterelnök-jelölt

A balliberális pártok nem kommentálták a volt Jobbik-elnök érdekes kijelentését.

2020. 06. 23. 20:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely főpolgármester lenne a legalkalmasabb közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt 2022-ben Vona Gábor szerint. A Jobbik egykori elnöke az ATV kedd reggeli műsorában azzal indokolta álláspontját, hogy Karácsony bír a legtöbb integrációs erővel az ellenzéki oldalon. Szerinte a kormány és a fővárosi önkormányzat közti csörték is már a 2022-es parlamenti választásról szólnak. Karácsony pártja, a Párbeszéd nem kommentálta Vona kijelentését, ahogyan a DK és az MSZP sem. Bár a lehetséges miniszterelnök-jelöltekről nem sok szót ejtenek az ellenzéki pártok, jelenleg a legerősebb ellenzéki alakulat a DK, és több elemző szerint a pártelnök Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára jelöltsége a leginkább valószínűsíthető. Lapunk úgy tudja, hogy a népszerűségben a DK-t követő Momentum is beállna Gyurcsányné mögé, s Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője sem zárta ki kategorikusan ezt a szcenáriót a lapunknak adott interjúban a minap. Korábban a brit The Economist Donáth Annát is szóba jöhető közös ellenzéki kormányfőjelöltként nevezte meg, ám értesüléseink szerint a Momentum EP-képviselője Brüsszelben töltené ki a 2024-ben lejáró mandátumát. Elképzelhető azonban, hogy a Momentum – amennyiben 2022-ig megelőzi a DK-t – ragaszkodik ahhoz, hogy ők állítsanak közös miniszterelnök-jelöltet. Ebben az esetben az a legvalószínűbb, hogy kívülről, a céges világból hívnának be egy technokrata vezetőt. Egy ideje Márki-Zay Pétert, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökét is az ellenzéket összefogni képes politikusként tartották számon, ám mára a mozgalom teljesen eljelentéktelenedett, a hódmezővásárhelyi polgármester pedig gyakorlatilag teljesen kikerült az országos politikából.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.