A csodamasina forgalmazója elhatárolódik a „tanácsadójától”

A Norcros Hungary Kft. ügyvezetője a Magyar Nemzetnek küldött nyilatkozatában elhatárolódik Németh Károlytól, aki eddig a cég tanácsadójaként hivatkozott magára. Németh a baloldali Hírklikk.hu portálnak adott interjúban számolt be egy olcsó és hatékony koronavírus-tesztelő gépről, amelyet állítása szerint azért nem akartak megvenni tőle, mert a kormányzati „közreműködők nem tudtak saját zsebre dolgozni”. A Magyar Nemzet az interjú és Németh későbbi nyilatkozatai kapcsán számos ellentmondásra mutatott rá, ám a Hírklikk szerint lapunk támadást indított ellenük. Most kiderült, hogy egy csalóval készítettek interjút.

2020. 07. 08. 9:48
null
„Csodamasináról” beszélt az állítólagos tanácsadó Forrás: MTVA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Alulírott Romoda Kinga mint a ­Norcros Hungary Kft. ügyvezetője nyilatkozom magam és a Norcros Hungary Kft. nevében, hogy teljes mértékben elhatárolódom Németh Károly minden, eddigiekben és esetlegesen a jövőben, a médiában megjelenő nyilatkozatától. Németh Károly soha nem állt és jelenleg sem áll a Norcros Hungary Kft. alkalmazásában – olvasható a cég ügyvezetője által lapunknak megküldött közleményben. Romoda hangsúlyozta: Németh magánemberként egy alkalommal szeretett volna segítséget nyújtani a cég számára a LABSIM ASF–1000-es koronavírus-tesztelő gép magyarországi akkreditált laboratóriumban történő bevizsgálása kapcsán. Romoda Kinga azt is kiemelte, hogy cége „soha nem rendelt és nem is értékesített maszkokat”. A cégvezető arról az e-mail-címről küldte a nyilatkozatot lapunknak, amelyről korábban üzleti ajánlatot is küldött.

Mint ismert, Németh Károly, aki állítása szerint a cég tanácsadója, arról nyilatkozott a baloldal által kézivezérelt Hírklikk.hu-nak, hogy a Norcros egy „csodamasinát” forgalmaz, amely olcsó és hatékony, ám nem kellett a kormánynak, mert a „közreműködők nem tudtak saját zsebre dolgozni”. Németh az interjúban azt is állította, hogy egy alkalommal jelen volt, amikor a miniszterelnök Kínából érkező maszkokat vett át, és egy vámtisztre hivatkozva állította: „az árut nem csomagolják ki, mert az máris megy tovább egy másik országba”. Németh Károly az interjúban és a későbbi nyilatkozataiban is többször ellentmondásba keveredett, amelyre lapunk igyekezett rámutatni.

„Csodamasináról” beszélt az állítólagos tanácsadó
Fotó: MTVA

Először azt állította, hogy a „csodamasináról” áradozott Merkely Béla professzor, majd ezt megcáfolva azt állította az M1-nek, hogy a Hírklikk pont az ellenkezőjét írta le, mint amit ő mondott. Ezután a baloldali portál nyilvánosságra hozta Németh szavait, és kiderült, hogy az ő szájából hangzott el a pontatlan információ. Mindez csupán az egyik olyan epizód, amikor Németh Károly nyilatkozatába lényeges ellentmondás került.

Lapunk hétfőn délelőtt kereste meg telefonon Romoda Kingát, a Norcros Hungary Kft. ügyvezetőjét, aki először közölte: nem kíván nyilatkozni. Nem sokkal ezután Németh Károly felhívta jelen sorok szerzőjét. Az állítólagos tanácsadó ismét hosszan nyilatkozott, valamint kérésünkre számos dokumentumot küldött a szóban forgó vírustesztelő géppel kapcsolatban. Ezután Németh úgy tájékoztatott, hogy Romoda Kinga ügyvezető is küld egy nyilatkozatot lapunknak, amely kedden délelőtt érkezett meg. Ebben az ügyvezető elhatárolódott Németh Károlytól, aki egyébként korábban azt válaszolta kérdésünkre: ő Romoda férje.

Lapunk a cég által forgalmazott gép kapcsán szakértőkhöz fordult, Németh ugyanis azt állította, hogy az ASF–1000-es 99,8 százalékos pontossággal felismeri a vírus jelenlétét. A Magyar Nemzetnek név nélkül nyilatkozó szakértő elmondta: a gép a szervezet által termelt antitestek vérben való jelenlétének kimutatásával tudja jelezni a koronavírus-fertőzés meglétét vagy azt, hogy a teszt­alany átesett a Covid–19-betegségen. A hangsúly azonban kevésbé a gépen van, mint a módszeren – hívta fel a figyelmet a szakértő. A koronavírus-tesztelés kapcsán érdemes kiemelni: Európában 307 regisztrált eljárás létezik – közülük csak egy az, amit az AFS–1000 berendezés használhat. Ezek hatékonyságát azonban rendkívül nehéz megítélni, az EU területén jelenleg is folyamatban van egy olyan közös módszer kidolgozása, amely később alkalmas lesz a koronavírustesztek értékelésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.