A következő hetekben nem nő jelentősen a fertőzöttek száma

A szennyvízből vett minták alapján a következő néhány hétben nem várható, hogy az aktív koronavírusos esetek száma megnő – mondta Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vízhigiénés vezető szakértője.

Forrás: MTI2020. 07. 27. 9:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértő elmondta, a szennyvíz vizsgálata májusban, vagyis a járvány lecsengésének időszakban kezdődött meg először Budapesten, majd minden megyeszékhelyen.

Azóta hetente egyszer vesznek mintát a szennyvízből, hogy a koronavírus örökítőanyagának mennyiségéből következtessenek az átfertőzöttségre – tette hozzá. Ismertette: a nemzetközi tapasztalatok szerint ha a szennyvízből vett minták emelkedést jeleznek, akkor ezt 4–10 nappal, esetleg két héttel követi az aktív esetek számának emelkedése.

Bár a szakemberek szerte a világban megosztják egymással a saját méréseik eredményét, a környező országokban nem ellenőrzik a szennyvizet, így adatok sincsenek – mondta Vargha Márta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.