Észak-Erdély visszatértére is emlékezik a Nemzet Zászlója ünnepség

A főváros ügyetlen szervezése miatt a Budapesti Fesztiválzenekarnak kell új helyszínt vagy új dátumot találnia az augusztus 30-i koncertjéhez. Karácsony Gergely főpolgármester csapata feltehetően figyelmetlenségből szervezte rá az ingyenes koncertet a Nemzet Zászlója hazafias rendezvényre.

2020. 07. 26. 10:38
null
Budapest, 2018. március 16. Egy több mint hétszáz méter hosszú magyar zászlót visznek a magyar zászló és címer napja alkalmából szervezett felvonulás résztvevõi az Operaház elõtt a fõvárosi Andrássy úton 2018. március 16-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Böcskei Balázs vezetésével kedden lezajlott az egyeztetés a fővárossal és a Budapesti Fesztiválzenekar képviselőivel. Megegyeztünk abban, hogy a fesztiválzenekar augusztus 30-i, Hősök terére tervezett Beethoven-előadását egy másik időpontra teszi át, mert az álláspontok nem közeledtek kellőképpen – tájékoztatta lapunkat Szilágyi Ákos. A Nemzet Zászlója rendezvény főszervezője hozzátette: nem tartották kivitelezhetőnek, hogy irreleváns, monumentális „díszletek” – nagyzenekari színpad, ledfaltornyok, a keverőpult a téren átvezető karvastagságú kábelei – között tartsák meg saját, nemzeti rendezvényüket.

– A műsorunk befejezését követően azonnal nagyzenekari próba vette volna kezdetét, miközben rendezvényünk résztvevői még élveznék a nemzeti rendezvény befejezését. Nekünk egyébként este 7-ig van színpadbontási engedélyünk, így az sem szerencsés, hogy a következő műsor kezdetéig még hivatalosan a téren vagyunk. Az, hogy a nap és az este fénypontjaként az EU himnusza koronázná meg a mi hazafias rendezvényünket is a Hősök terén, már csak a végső indok volt álláspontunkhoz, hogy nem szerencsés egymásra szervezni a két eseményt – sorolta a kellemetlenségeket a főszervező. Szilágyi Ákos hivatalos visszajelzést kért a fővárostól, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar augusztus 30-i, Hősök terére tervezett Beethoven előadását egy másik időpontra teszi át. A fesztiválzenekar honlapján egyébként jelenleg nem szerepel augusztus 30-i dátummal koncert, rendezvény.

A Magyar Nemzet korábban megírta: megkérdőjeleződött a Nemzet Zászlója című rendezvény zavartalan megtartása, ugyanarra az időpontra tette ugyanis a főváros a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjét, amikor a rendőrségnél korábban bejelentett hazafias rendezvény zajlana. A március 14-i, a járványhelyzet miatt elmaradt zászlóvitelt pótolnák augusztus 30-án a Hősök terén.

A rendezvény a magyar címer és zászló az Országgyűlés által 2014-ben bevezetett emléknapja (március 16.) apropóján jött létre. Idén ismét látható lesz a tavaly márciusi ünnepségen, az Andrássy úton bemutatott 1848 méter hosszú Nemzet Zászlója, emellett a trianoni békediktátum századik évfordulójára is emlékeznek majd. Az augusztusi dátum különös aktualitása, hogy nyolcvan évvel ezelőtt, 1940-ben ezen a napon, a II. bécsi döntéssel került vissza Észak-Erdély és a Székelyföld Magyarországhoz.

A Budapesti Fesztiválzenekar a honlapján már korábban beharangozta az augusztus 30-i koncertet, amellyel tisztelettel adóznának a Beethoven-év előtt is, előadják a Hősök terén a jubiláló szerző 9. szimfóniáját, amelynek az utolsó tételében felcsendülő Örömóda dallama ma az Európai Unió hivatalos himnusza.

Karácsony Gergely sajtófőnöke korábban lapunk kérdésére azt mondta: „Nem szerveztünk rá a másik eseményre, a két rendezvény nem egy időben kerül megrendezésre.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.