Rácsok mögött marad a sorozatgyilkosság vádlottja

Hiába vették videóra a vallomását, a három ember megölésével gyanúsított férfi azt állítja, a rendőrök kényszerítették a beismerésre.

Végh Attila
Forrás: ugyszeseg.hu2020. 07. 20. 13:29
Elfogták a sorozatgyilkost
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak ősszel hozhat ítéletet a bíróság, de addig sem kerülhet szabadlábra a rákóczifalvi sorozatgyilkos. A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség július 20-án kiadott közleménye szerint a fogva tartás felülvizsgálata során megállapították, a letartóztatás további fenntartására elengedhetetlen a vádlott szökésének, elrejtőzésének, valamint a bűnismétlés lehetőségének veszélye miatt. A hatályos jogszabályok szerint a sorozatgyilkos akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető, így az egyéb esetekben maximum két- illetve négyéves letartóztatás ideje is korlátlan.

A főügyészségi tájékoztató szerint 2018. február 22-én holtan találtak egymással szomszédos két idősebb férfit Rákóczifalván. Mindkét férfit agyonverték, a gyilkos úgy próbálta beállítani a helyszínt, mintha a szomszédok összevesztek volna, ami végzetes verekedésbe torkollott. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói több olyan bizonyítékot is találtak, ami ezt a feltételezést kizárta. Már másnap azonosították az emberölések gyanúsítottját, az akkor 26 éves T. Tamást, aki hajléktalanként mindkét áldozatánál lakott egy ideig a településen. A gyanúsított 2018. február 26. óta letartóztatásban van, az elzárás során beismert még egy gyilkosságot, 2017 karácsonyán a faluban megölt egy harmadik idős férfit is, akiről a rendőrök addig azt hitték, leesett a háza padlásáról és balesetben vesztette életét.

A gyanúsított mindhárom, nála legalább negyven évvel idősebb áldozatát különös kegyetlenséggel ölte meg, nyakukra térdelt, sörösüveget vert szét a fejükön, rátaposott mellkasukra, a padlóba verte a fejüket. Mindhárom áldozatát ki is rabolta, pénzt, élelmiszert, italt, piperecikkeket, ruhákat vitt magával. A gyilkosságok után át is öltözött, véres nadrágját, pulóverét áldozatai kályhájában égette el. A kettős gyilkosságot úgy időzítette, hogy tudta, aznap hozzák az idős sértettek nyugdíját.

A bíróság elrendelte T. Tamás igazságügyi elmeorvosi megfigyelését. Az orvosok szerint a férfi sivár életet élt, lakni ott lakott, ahol szívességből éppen befogadták, főleg korosabb emberekkel tartott kapcsolatot, akikkel együtt alkoholizált. Igyekezett szánalmat kelteni ismerőseiben, akiket aztán kihasznált, félelmet keltve bennük erőszakoskodott, fenyegetőzött, egyik sértett sem mert erről szólni senkinek, nem mertek segítséget kérni.

Kegyetlen alkat, nincsenek gátlásai, önző, a felelősséget mindig másra hárító jellem. Beismerő vallomásait is visszavonta a bírói meghallgatások során, azzal vádolva meg a nyomozókat, hogy a vallomást a rendőrök csikarták ki belőle, arra kényszerítették, hogy találjon ki egy történetet, magára terelve a három gyilkosság gyanúját.

A bizonyítékok súlya alatt sem változtatott ezen a védekezési taktikán, most is azért kérte a letartóztatás átminősítését enyhébb bűnügyi felügyeletre, mert szerinte ő teljesen ártatlan, s csak azért voltak ott a halottak közelében az ő nyomai, mert mindhárom áldozat közeli ismerőse volt. Az orvos szakértők szerint a sorozatgyilkos teljesen beszámítható, pontosan felfogta mit csinált, ezért több, koránál és egészségi állapotánál védekezésében korlátozott ember ellen elkövetett, előre megfontolt szándékkal, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt indított eljárásban tényleges életfogytig tartó börtönbüntetésre számíthat, és soha többé nem kerülhet szabadlábra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.