időjárás 18°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Több helyszínen, de megtartják a Pride-ot

Nagy Orsolya
2020.07.21. 20:40
Több helyszínen, de megtartják a Pride-ot

Elmarad a Budapest Pride hagyományos felvonulása a koronavírus-járvány helyzet miatt. Emellett a szervezők semmiképpen nem szeretnék elhalasztani a 25. jubileumi Pride megtartását, ezért a nagy felvonulás helyett 37 kisebb programmal várják a résztvevőket. A Budapest Pride szervezője közösségi oldalán nyomatékosította: egészségügyi válságok jöttek-mentek, viszont a Pride maradt.

– Mindennél fontosabb nekünk, hogy a rendezvényeink valóban biztonságosak legyenek. Ezért meg kellett hoznunk azt a döntést, hogy nem csődítünk össze húszezer embert egy helyre, és alternatív eseményekkel helyettesítjük majd a felvonulást – írták közösségi oldalukon a jubileumi Budapest Pride szervezői. A Budapest Pride Fesztiválhoz köthető eseményeket megtartják augusztus 14 és 23 között. A szervezők azt ígérték: a felvonulás alternatíváiról pedig hamarosan beszámolnak. Közlésükből kiolvasható, hogy azon még dolgoznak és várják az LMBTQ-közösség javaslatait.

– A változással kapcsolatban partnereinkkel az elkövetezendő napokban vesszük fel a kapcsolatot, és átbeszéljük, hogy a változások hogyan érintik a közös terveinket. A legfontosabb, hogy Budapest Pride mindig lesz. Büszkék vagyunk a rugalmasságunkra, arra, hogy bármilyen helyzethez képesek vagyunk alkalmazkodni. Huszonötödik alkalommal szervezzük a fesztivált és a felvonulást – közben kormányok, pártok, ideológiák, gazdasági és egészségügyi válságok jöttek-mentek, viszont a Pride maradt – jelentették ki a szervezők, akik leszögezték: a 25. Budapest Pride fesztivált változatlanul megtartják.

– A programokon is extra járványügyi intézkedéseket vezetünk majd be a résztvevők védelmében, igazítva az augusztus közepi előírásokhoz és ajánlásokhoz. A színes programkínálatban 25 civil szervezet és informális csoport által szervezett események lesznek, a közös biciklitúrától az LMBTQ-s keresztény workshopig, a társasjátékesttől a színházi előadásokon át a filmvetítésekig. A fesztivál során szó lesz többek között a LMBTQ-orvosok tapasztalatairól, politikai reprezentációról, LMBTQ-barát pszichológus kiválasztásáról, hallássérült LMBTQ-s emberek tapasztalatairól, családon belüli elfogadásáról és szivárványcsaládokról – sorolták a terveket a szervezők.

Mint azt a múlt héten megírtuk: egyes információk szerint a törvényeket kijátszva megtartható lesz a Pride, a meleg büszkeséget hirdető programsorozat. A szervezők azon az állásponton vannak, hogy mivel ötszáz fős rendezvény engedélyezett, ezért több helyszínen zajlanak majd a programok, és ezek több napon keresztül tarthatnak. A mostani tervek egybevághatnak a korábban kiszivárgott információkkal, hogy ugyan a nagy tömegeket vonzó felvonulás elmarad, de alternatív lehetőségekkel mégis megtartják a jubileumi Budapest Pride Fesztivált.

A kormány múlt hét csütörtök délelőtt a koronavírus-járvány terjedésének visszaszorítása érdekében lemondta a Szent István napjához köthető állami programsorozatot és a hagyományos tűzijátékot. A bejelentést Karácsony Gergely, főpolgármester is üdvözölte. Mindezek után kézenfekvő döntés lenne, ha Budapest első embere arra kérné az augusztusra tervezett Pride szervezőit, hogy ők is kövessék a kormány előremutató, biztonságra törekvő példáját és vegyék komolyan a járványügyi kockázatot. Ezzel kapcsolatban lapunk felkereste a főpolgármestert, de válasz azóta sem érkezett.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.