időjárás -1°C Mária 2022. december 8.
logo

Új szakképzési centrum alakul Esztergomban

Csókás Adrienn
2020.07.16. 15:15

Bár a legtöbb nyolcadikos már tudja, melyik középiskolában folytatja tanulmányait ősztől, a rendkívüli felvételin augusztus 31-ig jelentkezhet az a néhány ezer diák, aki első körben sehová nem jutott be vagy időközben meggondolta magát a választott iskoláról. A szakképzésben sok változás várható, érdemes böngészni, hol maradtak üres helyek.

Tanévkezdésig alakul még a leendő középiskolásokat fogadó intézményi kör is, augusztus elején létrejön az Esztergomi Szakképzési Centrum. Az országban működő, több mint 380 szakképző intézményt így összesen 41 központ irányítja majd. Az esztergomi centrum élére még keresik a leendő főigazgatót és kancellárt. – Magyarországnak szüksége van jól képzett, sikeres fiatalokra, ezért mindent megteszünk annak érdekében, hogy fejlesszük a szakképzést. Azon túl, hogy ősztől a teljes rendszert megújítjuk, az oktatók bérét átlagosan közel 30 százalékkal megemeltük, emellett pedig a tanulók is jelentős ösztöndíjakat kaphatnak, figyelemmel vagyunk a helyi sajátosságokra, igényekre is – magyarázta lapunknak Schanda Tamás, az innovációs tárca parlamenti és stratégiai államtitkára. A miniszterhelyettes emlékeztetett, hogy az önálló Esztergomi Szakképzési Centrum létrehozását Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője kezdeményezte, mivel a helyi iskolák eddig a tatabányai központ alá tartoztak, a térség földrajzi tagoltsága miatt azonban az új felállásban sokkal jobban ki tudják majd elégíteni a város és a környék képzési igényeit.

A szakképző iskolák életébe országszerte nagy változások köszöntenek be ősztől, hiszen most debütál majd az új szakmajegyzék és a megreformált iskolaszerkezet. Mint azt korábban megírtuk, szeptembertől 174-féle alapszakma tanulható ingyenesen, ezeket ötéves technikumban vagy hároméves szakképző iskolában tudják elsajátítani a fiatalok. Az első időszakban mindkét iskolatípusban ágazati alapképzés zajlik, ami vizsgával zárul, s ezután szakosodnak a tanulók, illetve kezdik meg a vállalati környezetben történő gyakorlatozást. A technikum elvégzésekor egyszerre kap érettségit és szakmai bizonyítványt a diák. A képzéseket lezáró szakmai vizsga sikeres megszerzésekor 150-300 ezer forintos pályakezdési támogatás jár, túl azon, hogy már a tanulmányok teljes ideje alatt is mindenki kap ösztöndíjat. Ez kezdetben 8-15 ezer forint, ami a képzés vége felé, a szorgalmas tanulók esetében eléri a minimálbért is.

Újdonság lesz a leszakadók számára induló orientációs évfolyam: ez egy kompetenciafejlesztő év, amely során nyolcadikból elballagott, ám tanácstalan tanulók eldönthetik, hogy milyen irányba menjenek, hogyan is folytassák a tanulmányaikat. Ugyancsak most indul a lemorzsolódókat célzó Dobbantó program is, ez utóbbi azoknak szól, akik 16 éves korukban még mindig az általános iskola padját koptatják, vagy onnan is kibuktak.

Az új rendszerben két alapszakma megszerzése és egy rövidebb ciklusú szakmai képzés elvégzése bárki számára ingyenes. Az oktatók új teljesítményértékelési rendszer alapján kapják – megemelt – bérüket, ez sokak számára százezer forintos többletet jelent a mostani fizetéshez képest. Az óraadók óradíja első körben 50 százalékkal nő, de van kormányzati szándék a későbbi további emelésre is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.