Tünetek észlelése esetén maradjunk otthon!

A közösségek elkerülése lehet a kulcsa a koronavírus-járvány egy újabb hullámának megelőzésében.

2020. 08. 11. 12:41
Inside Italy's coronavirus red zone
Egyelőre kerülni kell a közösségeket, hogy megelőzzük az újabb járványhullámot (képünk illusztráció) Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legfontosabb védekezés most az, hogy akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe – hívta fel a figyelmet a koronavírus sajtóközpont egyik keddi közleményében. Mint írták, az elmúlt napokban diagnosztizált új fertőzések arra figyelmeztetnek, hogy a megelőzés legfontosabb módja most az, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe. Az utóbbi időben előfordult új fertőzések többsége – folytatták – arra vezethető vissza, hogy többen, akik ugyan észlelték magukon a tüneteket, nem vették elég komolyan, és ennek ellenére elmentek kisebb-nagyobb családi, baráti összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek. – A kockázatos külföldi utazások kerülése, valamint a üzletekben és a tömegközlekedésen előírt maszkhasználat és távolságtartás mellett tehát az egyik leghatékonyabb védekezési forma az, ha továbbra is éberek és fegyelmezettek vagyunk, és komolyan vesszük a koronavírusra utaló jeleket függetlenül attól, hogy jártunk-e külföldön. Ha ezt betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését és emiatt további korlátozó intézkedések bevezetését – fejtették ki.

A betegek tartsák magukat távol a közösségtől (képünk illusztráció)
Fotó: Reuters

Hangsúlyozták: fontos továbbra is figyelni a koronavírus tüneteire, amelyek közül a legismertebbek a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Emellett a koronavírus-fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet. Ha valaki a felsorolt tüneteket észleli magán, kérik, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe. Háziorvosát ne személyesen, hanem telefonon keresse fel. Ha a háziorvos telefonos kikérdezése alapján felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, de a tünetek alapján a beteg nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül. Ha a tünetek súlyosak (például nehézlégzés, tüdőgyulladás), akkor a háziorvos intézkedik a beteg kórházi elhelyezéséről – olvasható a központ ajánlásai között.

A magyar emberek együttműködésének köszönhetően a védekezés első szakaszában jól működött ez az éberség, a fegyelem és a másokért érzett felelősség, és ha ezt továbbra is betartjuk, akkor elkerülhető, hogy újabb, az életünket megnehezítő korlátozásokra kerüljön sor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.