Magyarázkodni kezdett rasszista kijelentéseiért a jobbikos Bíró László

Korábbi rasszista kijelentései miatti mentegetőzéssel tartaná meg apadó népszerűségét a jobbikos Bíró László.

2020. 08. 19. 21:13
BÍRÓ László; MAGYAR Zoltán
A jobbikos politikus az antiszemita kijelentéseivel vált országosan ismertté Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bíró László hosszas magyarázkodásba kezdett a Facebook-oldalán korábbi rasszista kijelentései miatt. A jobbikos politikus – aki az ellenzéki szivárványkoalíció közös jelöltjeként indul az október 11-i időközi parlamenti választáson,

még a baloldalt is megosztotta szélsőséges megnyilvánulásaival.

Setét Jenő roma aktivista a napokban idézte fel Facebook-bejegyzésében, hogy Bíró – aki Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os számú választókerületében indul az egyéni mandátumért – korábban olyanokat mondott, mint hogy „az országot nemcsak a Hasszánoktól, hanem a Sztojkáktól is meg kell védeni”. Hozzátette: Bíró László jelölése szembemegy a baloldali ellenzék saját értékválasztásával és elköteleződésével is, így szerinte a helyi cigányságnak csak két választása maradt: vagy nem megy el szavazni, vagy a kormánypárti jelöltet támogatja. Szavai szerint a választókörzet valamennyi roma közösségét megpróbálják tájékoztatni arról, hogy az ellenzéknek milyen „kiváló” jelöltje van.

Saját szövetségeseit, a baloldalt is megosztja a korábban rasszista kijelentéseket tevő jobbikos Bíró László.

Bíró érzékelhette a tőle elforduló szövetségeseit – korábban arról is beszámoltunk, hogy a DK-nak is kapóra jöhet, ha a jobbikos jelölt felsülne, mert ezzel a pártját is gyengítenék – és terjengős mea culpázásba kezdett a közösségi média oldalán. Egyebek mellett arra hivatkozott, hogy „az elkövetett hibánál csak egy nagyobb vétek van: nem beismerni azt”, valamint „keresztény, istenfélő ember” mivoltát hangsúlyozta. Ám

a néhány sorig terjedő kanosszajárása után ismét a politika síkjára terelte a témát:

„Tudom, hogy korábbi kijelentéseimmel nehéz helyzetbe hoztam azokat az ellenzéki pártokat, amelyek támogatásukról biztosítottak, ráadásul augusztus 22-én hivatalosan is elindul a kampány. A startvonalon állunk, ahonnan már nincs visszaút, csak előre, hogy lebontsuk a Fidesz kétharmados falait”.

Mint ismert, a választókerületében azért tartanak időközi választást, mert júliusban egy motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselője.

Az októberi időközin a Fidesz az elhunyt képviselő lányát, Koncz Zsófiát fogja indítani.

Lapunknak korábban interjút adott Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója, aki Koncz Zsófiával kapcsolatban kiemelte: „beleszületett a politikába, gyerekkora óta járta a körzetet az édesapjával” – emelte ki. A fideszes politikus úgy jellemezte a jelöltet:

„Okos, szorgalmas, két nyelven beszél, jó hazafi, ráadásul mindössze harmincéves”.

Hangsúlyozta: ő az, aki tovább tudja vinni az édesapja örökségét, megtisztelő a Fidesz számára, hogy vállalta a jelölést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.