Jó hírek a csatornából

Stagnál a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mérhető szintje hazánkban, így a következő pár héten feltehetőleg nem kell a vírus terjedésének megugrásától tartani a Nemzeti Népegészségügyi Központ mérései szerint.

Csekő Imre
2020. 08. 23. 15:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó hír, hogy továbbra is alacsony a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben országszerte. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársainak augusztus 20-án közzétett mérési eredményei szerint nemcsak hogy minden megyében alacsony a koncentráció, de a fellelhető mennyiség is stagnál, nincs emelkedő trend, így minden bizonnyal a közeljövőben nem kell a megbetegedések drasztikus megugrására számítani.

Az adatok alátámasztják az operatív törzs álláspontját, miszerint jelenleg Magyarországon a vírus behurcolása jelenti a legnagyobb veszélyt. Erről beszélt pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök is, és ismételten felhívta rá a figyelmet, hogy szeptember elejétől utazási szigorítások várhatók. A kormányfő ezért kérte az állampolgárokat, hogy ősztől ne szervezzenek külföldi üdülést, különösen ne a déli államokba.

Az NNK szakértői áprilisban – a kelet-közép-európai régióban elsőként – kezdték el a szennyvíz vizsgálatát, és július óta már az ország minden területéről gyűjtenek adatokat.

A szennyvíz vizsgálatából kiderül, hogy milyen magas a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, amiből következtetni lehet a betegek számára. Mivel nemzetközi tapasztalatok szerint a széklettel ürített örökítőanyag előbb kimutatható a szennyvízben, mint ahogy a tünetek jelentkeznének és a betegek orvoshoz fordulnának, valamint a tünetmentes fertőzöttek vírusürítését is mutatja, ezért a vizsgálatok segítségével előre meg lehet határozni, mikor várható a járvány erősödése. Szakértők szerint egy-két héttel előre lehet így jelezni a változásokat a megbetegedések regisztrálásához képest.

Ez az időszak lehetőséget biztosít rá, hogy az egészségügyi rendszer felkészüljön a betegek fogadására, akár helyben, akár országosan, valamint az operatív törzs meghozza a megfelelő intézkedéseket a védekezésre vonatkozóan. Az esetleges szigorítások pedig így még hatékonyabban működhetnek majd, mint tavasszal a járvány megjelenésekor.

Az NNK szakértői ismételten felhívták rá a figyelmet, hogy fertőzőképes vírusrészecskék nincsenek jelen a szennyvízben, ezért a természetes vizekbe visszakerülő, megtisztított szennyvíz nem veszélyes, maga a fertőzőképes SARS-CoV-2 vírus ugyanis nem, hanem csak az örökítőanyaga van jelen benne. A vírus könnyen elpusztítható, nem éli túl a klórral történő tisztítási folyamatot, így sem a természetes vizekben, sem a strandok medencéiben nem kell tartani annak jelenlététől, terjedésétől.

A vírus könnyebben terjed emberről emberre, mint a vízben, így a zsúfolt strandokon a tömeg elől a vízbe csobbanva nagyobb biztonságban lehetnek a nyaralók.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.