Hamisruha-gyár a cigarettacsempész sufnijában

A csempészett dohány mellett hamis ruhaneműkkel is üzleteltek egy somogyi kis falu családi házában

Végh Attila
Forrás: NAV2020. 09. 09. 16:45
NAV ellenőrzés
Forrás: NAV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak csempészdohányt, hanem hamis ruhákat, ezek előállításához kellő matricákat, szitanyomókat, vasalókat is lefoglaltak szeptember 7-én kora reggel a pénzügyőrök egy somogyi faluban. A Nemzeti Adó -és Vámhivatal munkatársai a bűnügyi felderítőktől kaptak olyan információkat, hogy a kis faluban senki nem jár vásárolni se a dohány-, se a ruházati boltba, minden árut egy családi háznál szereznek be. A NAV szeptember 9-én kétmilliós bírságot szabott ki az ügyben, de ezzel párhuzamosan büntetőeljárás is indul.

A NAV ellenőrei a somogyi polgárőröket hívták segítségül, hogy helyismeretük alapján azonosítsanak be egy házat, ahol a hírek szerint több jogsértést is elkövetnek az ott élők. A jövedéki ellenőrzés során a házban két és fél kilogramm vágott dohányt és 14 ezer szál magyar zárjegy nélküli cigarettát találtak, a szakértők szerint az áru Ukrajna felől érkezhetett be Magyarország területére, a feketepiaci értéke meghaladta a kétmillió forintot.

A családi ház egyik melléképületében egy illegális ruhagyárra bukkantak az ellenőrök. A házkutatáskor jelentős mennyiségű hamis ruházati termékre és azok előállítására alkalmas eszközök kerültek elő. A már kész hamisítványok mellett különféle mappákban és dobozokban híres világmárkák jogvédett termékjelzésinek matricáit, felvarróit is megtalálták. Az Adidas, Calvin Klein, Emporio Armani, Hugo Boss, Tommy Hilfiger márkajelzéseket ipari szitanyomóval, nagy teljesítményű vasalóval, varrógéppel vitték fel a textíliákra, illetve műbőr cipőkre is. A silány minőségű hamisítványokat a háznál, valamint környékbeli piacokon értékesítették, az egyelőre még nem tisztázott, hol szerezték be a ruhaneműt, továbbá a hamis matricákat.

A NAV ellenőrei a dohányárut és a hamis termékeket lefoglalták utóbbiak ügyében iparjogvédelmi jogok, valamint szerzői jogok megsértésének gyanúja miatt indítottak nyomozást. A zárjegy nélküli dohány miatt költségvetési csalás ügyében is feljelentést tettek a ház tulajdonos ellen, a büntető eljárások mellett kétmillió forintos helyszíni jövedéki bírságot szabtak ki rá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.