Pintér Sándor: Szilárd a közrend hazánkban

A belügyminiszter értékelése szerint Magyarországon a közrend, a közbiztonság szilárd, kiegyensúlyozott.

2020. 09. 29. 19:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nincs kritikus körzet, település vagy városrész, nincs no-go zóna Magyarországon; ezen a téren nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő az ország – hangsúlyozta kedden Pintér Sándor éves beszámolójában az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt. A miniszterelnök-helyettes belügyminiszter kiemelte: szilárd a közrend hazánkban.

Pintér Sándor belügyminiszter érkezik az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának egy korábbi zárt ülésére
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A miniszter beszámolója szerint a Belügyminisztérium (BM) előterjesztése nyomán 33 kormányrendelet és 52 miniszteri rendelet jelent meg tavaly. A tárca hiány nélkül zárta a 2019-es évet. Nem volt pazarló a gazdálkodás, valamennyi kitűzött célt elérték. Ennek kapcsán

kiemelte a dolgozók anyagi megbecsülését is, tavaly decemberben valamennyien ötszázezer forintos pluszjuttatásban részesültek, 2020. január elsejével pedig megtörtént a tízszázalékos béremelés.

A titkosszolgálatok 2019-es feladatellátásáról kifejtette: az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) – amely tavaly új épületet is kapott – kiemelkedő teljesítményt nyújtott. A nemzetbiztonsági ellenőrzések száma 14 százalékkal nőtt, tavaly 12 ezer ilyen ellenőrzést folytattak le. Ennek kapcsán megemlítette,

ha tovább emelkedik azon területek száma, ahol ilyen ellenőrzés kell, akkor létszámbővítésre lesz szükség.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat eredményei közül kiemelte: az ország valamennyi területén, minden szolgálatnál óriási előrelépés történt a digitalizáció területén. Megkezdte működését a Kiberbiztonsági Központ és Kutatóintézet.

Több közigazgatási intézményben felállt egy úgynevezett hackercsapat, amelynek feladata, hogy csapdát állítson a hackereknek.

Továbbá felállították a kiberfenyegetettséget ellenőrző rendszert is.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat tevékenységének és az állampolgári fegyelem növekedésének köszönhetően csökkent a korrupció, Magyarország lekerült a korrupciógyanús országok általános listájáról.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) 2019-ben 184 műveletben 232 embert fogott el, fegyverhasználat nélkül.

12 ember terrorkockázatát állapították meg, és nemzetközi, lőfegyverek illegális beszerzésére szervezkedő csoportok felderítésében is közreműködtek.

Ugyanakkor a TEK emberei is részt vettek a tavalyi dunai hajóbalesetben elsüllyedt Hableány felkutatásában és kiemelésében.

A Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) 2019-ben bebizonyította, hogy jó döntés volt a központ felállítása. Például az 1990-es évek szervezett bűnözői köreinek felderítését is ez a szervezet segítette.

A nemzetbiztonsági bizottság tagjainak kérdésére Pintér Sándor elmondta, hogy a koronavírus-járvánnyal összefüggő rémhírterjesztések miatt száznegyven büntetőeljárást indítottak, melyek közül öt jelenleg is folyamatban van. A határvédelmi rendszerről azt mondta: az jó, a kor követelményeinek megfelelő. Példaként említette, hogy mesterséges intelligencia segítségével végzett ellenőrzéssel csempészautókat is sikerül felismerniük a hatóságoknak. A nyíregyházi kórházat ért kibertámadás kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a biztonsági rendszer megbízható, így jelentős támadás nem várható. Jelentős adatvesztés azért sem lehet, mert létrehozták az úgynevezett adattrezorokat, ami azt jelenti, hogy bizonyos időközönként adathordozóra kell lementeni az adatokat. A közelmúltban a pénzügyi szektort, több bankot is hackertámadás ért, ám a támadást sikerült lokalizálni. A szakszolgálatnál külön munkacsoport vizsgálja a támadás hátterét, nemzetközi összefüggéseit.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.