időjárás 5°C Ignác 2023. február 1.
logo

Próbaszámlálás előzi meg a jövő évi országos népszámlálást

Forrás: Délmagyar
2020.09.03. 21:36

72 település, mintegy ezer háztartása vesz részt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) október 7-éig tartó próbanépszámlálásán – írta meg a delmagyar.hu portál.

A válaszadásra felkért címzetteknek legkésőbb szeptember 3-áig levelet küldött a KSH. Az adatszolgáltatás önkéntes, de a gyűjtés reprezentatív, azaz leképezi a teljes magyar társadalmat, így egy-egy kitöltő közel 350 háztartást képvisel.

Jövő év május 1. és június 28. között lesz a következő népszámlálás. Tízévente hajtják végre a Magyarország teljes lakosságát érintő, kötelező adatfelvételt, amely fontos ismérvek, például népesedés, iskolázottság, foglalkoztatottság mentén, a legrészletesebb területi bontásban tükrözi hazánk aktuális társadalmi helyzetét. Cél, hogy a jövő évi népszámlálás csak a szükséges mértékben terhelje a lakosságot, így 2021-ben is lehetőségük lesz a válaszadóknak kényelmesen, interneten keresztül kitölteni a kérdőívet. A most indított próba a népszámlálás előkészítését szolgálja, az átlagosan 10–15 perc alatt kitölthető kérdőív elsősorban a lakóhellyel, az internetezési szokásokkal, az adatvédelmi ismeretekkel kapcsolatban tartalmaz kérdéseket.

A próbanépszámlálás kérdőívét szeptember 6-ig, azaz vasárnapig az alábbi online oldalon keresztül tölthetik ki a levélben felkért résztvevők. Ezt követően október 7-ig pedig személyes interjú keretében válaszolhatnak azok, akik nem kívántak élni az internetes lehetőséggel élni – őket összeírók keresik majd fel.

A maszkot viselő munkatársak szigorúan ügyelnek a távolságtartás szabályainak betartására és az érintésmentes kommunikációra.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.