Varga Judit: Európa veszélyes vizeken hajózik

A miniszter szerint nem engedhetjük meg magunknak, hogy még tovább várjunk, párbeszédet kell folytatnunk Európa jövőjéről.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 09. 21. 17:59
null
2020.01.22. Varga Judit Igazságügyminiszter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Európa a béke partjairól indult útnak, jelenleg veszélyes vizeken hajózik – jelentette ki az igazságügyi miniszter egy hétfői, a kontinens jövőjéről szóló internetes szemináriumon. A tárcavezető szerint bár lehetett tudni, hogy jönnek majd kihívások, senki nem volt képes felmérni azoknak a nehézségeknek a nagyságát, amelyeket az utóbbi tizenöt évben tapasztalt meg az uniós közösség.

Varga Judit a Dialogue on the future of Europe: How to build a more effective and genuinely strong Union? – Párbeszéd Európa jövőjéről: hogyan építsünk hatékonyabb és valóban erős uniót? című, angol és francia nyelven meghirdetett konferencián elmondta:

– A múlt hegeit továbbra is hordozzuk. De tanulhatunk is a tapasztalatainkból. A reflexió egy gyakran elfeledett összetevője a sikernek

– fogalmazott a miniszter. Bár a koronavírus-járvány átrendezte a fontossági sorrendeket, nem szabad elhanyagolni az erősebb Európa létrehozásának tervét.

– Kötelezettségünk van az állampolgárainkkal és kötelezettségünk a gyermekeinkkel szemben. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy még tovább várjunk, párbeszédet kell folytatnunk Európa jövőjéről – hangsúlyozta a miniszter.

A magyar álláspont az, hogy miközben azonosítjuk az együttműködés kölcsönösen előnyös területeit, tiszteletben kell tartanunk a hagyományos különbözőséget és a szellemi függetlenséget is.

– Az unió csak akkor lehet erős, ha tagállamai erősek, és csak egy ilyen, cselekvőképes EU tudja kiállni az idők próbáját – jelentette ki Varga Judit, hozzátéve: az európai intézményeknek tanulniuk kell a tagállamoktól.

Varga Judit a minap a Magyar Nemzetnek adott interjúban elmondta, a jogállamisági kérdéseket jogi és nem politikai szemüvegen keresztül kell szemlélni. Mint mondta,

az Európai Bizottságban láthatóan zsarolásra akarnak felhasználni jogállamisági köntösbe bújtatott politikai és ideo­lógiai elvárásokat. Az igazságügyi miniszter szerint ez nem jogállamiság, hanem nyers erő és költségvetési zsarolás.

– Le kellene zárni ezt a szomorú fejezetet az Európai Unió történetében – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.