A nemzetállamoknak kiemelt szerepe van a konzervatív fejlődésben

A nemzetállamok kiemelt szerepet játszanak a konzervatív fejlődésben, az európai konzervativizmus jövője pedig Közép-Európában lehet – emelte ki a Magyar Diplomáciai Akadémián tegnap tartott előadásában Robin Harris, a Vaslady egykori tanácsadója.

Forrás: KKM-MDA2020. 10. 15. 16:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén elindított Diplomataképző Program vendége volt szerdán Robin Harris, Margaret Thatcher egykori brit miniszterelnök tanácsadója. A Magyar Diplomáciai Akadémia Bérc utcai épületében a diplomatajelölteknek tartott előadás fő témája a konzervatív gondolkodás és annak aktuális jelentősége volt – derül ki a Külgazdasági és külügyminisztérium – Magyar Diplomáciai Akadémia Kft. közleményéből.

Az eseményt Pacsay-Tomassich Orsolya államtitkár, a Magyar Diplomáciai Akadémia elnöke nyitotta meg. Elmondta, az intézmény kiemelt figyelmet fordít nemzetközi vendégelőadók bevonására a diplomáciai képzésekbe. Ennek célja, hogy minél szélesebb látókört lehessen biztosítani a jövő magyar diplomatái számára.

Robin Harris. Fotó: KKM-MDA

Robin Harris az előadását Michael Oakeshott múlt századi brit filozófus, politikai teoretikus gondolatával nyitotta:

„Konzervatív az, aki inkább választja az ismerőst, mint az ismeretlent, többre tartja a kipróbáltat a kipróbálatlannál, a tényt a misztériumnál, a ténylegest a lehetségesnél, a korlátozottat a határtalannál, a közelit a távolinál, az elégségest a túláradón bőségesnél, a megfelelőt a tökéletesnél, a mai nevetést az utópisztikus mennyei boldogságnál.”

Előadásában elmondta, hogy a nemzetállamok kiemelt szerepet játszanak a konzervatív fejlődésben, az európai konzervativizmus jövője pedig Közép-Európában lehet. Hozzátette, hogy Magyarország ebben a tekintetben példaértékű. Meglátása szerint a magyar attitűd az ezeréves államiságra való büszkeségből fakad. A magyar bel- és külpolitika is erős keresztény-konzervatív alapokra épül, s Harris kiemelte Orbán Viktor miniszterelnök jelentős befolyását az európai politikára, aki meglátása szerint a következő évek európai konzervatív politikájának vezető alakja lehet.

Az előadás után a hallgatók a kérdéseikre is választ kaptak Dr. Robin Harristől, aki kiemelte, hogy a nemzeti érdekérvényesítés fontos pillére a felkészült diplomáciai kar.

Robin Harris Margaret Thatcher miniszterelnöksége idején a Prime Minister’s Policy Unit tagja volt, a Konzervatív Párt 1987-es választási programjának szerzőjeként, a későbbiekben pedig a Vaslady memoárjának megírásában működött közre, s ő készítette el a volt brit miniszterelnök életrajzát is

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.