időjárás 3°C Balázs 2023. február 3.
logo

Cigányellenes hozzászólásokat kedvelhetett Bíró László

2020.10.16. 11:06
Cigányellenes hozzászólásokat kedvelhetett Bíró László

Az atv.hu birtokába került képernyőfotók tanúsága szerint egy, a szerencsi időközi választáson vasárnap alulmaradt jobbikos politikus privát profiljával megegyező névvel szereplő felhasználó a cigányságot negatívan minősítő, illetve durván ócsárló megjegyzésekkel fejezte ki egyetértését a közösségi oldalon. Az egyik, Bíró László nevű felhasználó által lájkolt rasszista kirohanás fölött egy Bíró László néven írt komment is látható, a hozzá tartozó profilkép feltűnően hasonlít (mondhatni megegyezik) az antiszemita Facebook-kirohanásairól ismert jobbikos politikuséval – írja az Atv.hu. Az egyik fotón szereplő hozzászólás tanúsága szerint a kommentfolyam nyolc és fél évvel az Orbán-kormány hatalomra jutása után keletkezett, tehát 2018–2019 fordulóján lájkolta a jobbikos politikus vagy a hasonmása többek között ezt a hozzászólást: „Minden forint pazarlás, amit a cigányokra költünk!” valamint „Koszos cigányok! A magyar (i)GAZSÁGSZOLGÁLTATÁS pedig szégyellje magát! És mindenki, aki ehhez nevét adja. Rendőrök, bírók, stb…”

Mivel két évvel ezelőtti, durva antiszemita kijelentéseinek nyilvánosságra kerülése után Bíró László elérhetetlenné tette Facebook-előéletét ismeretlenek számára, az Atv.hu nem tudta ellenőrizni, hogy az inkriminált kommenteket valóban nála helyezték-e el ismerősei, és valóban ő lájkolta-e őket. Annyi biztos, hogy a két, Bíró (vagy hasonmása) által lájkolt komment elkövetője valóban a jobbikos politikus Facebook-ismerőse. Ez azonban, és Bíró korábbi durva rasszista kirohanásai még nem bizonyítják minden kétséget kizáróan, hogy ő vagy egy vele megegyező nevű másik felhasználó lájkolta-e ismerőse „koszos cigányozó” kommentjét – írja a portál.

Az Atv.hu mindenesetre a felmerült kérdések tisztázása érdekében csütörtök kora délután levelet írt Bíró Lászlónak a Jobbik sajtóosztályán keresztül. Választ eddig nem kaptak. Levelükben a következő kérdéseket tették föl:

– Tőle származik-e az egyik csatolt képen a neve alatt szereplő komment?

– Valóban ő lájkolta-e a nem tőle származó, egyébként nem közszereplők által írott kommenteket?

– Ezekért a lájkokért bocsánatot kér-e a hazai roma közösségtől úgy, ahogy korábban az ATV-ben a hazai zsidóságtól tette korábbi kijelentéseiért?

Emlékeztetőül: a szerencsi időközi választáson az ellenzék által támogatott képviselőjelölt számos egyéb rasszista és antiszemita kijelentése mellett Budapestet judapestnek nevezte, továbbá mostani szövetségeseit, a DK tagjait pedig szemkilövetőknek minősítette. Bíró László a cikk megjelenése után a Facebookon kért bocsánatot, leírva, hogy „keresztényként hisz a megbocsátás és változás erejében”, ám érthetetlen módon egyes gyűlöletkeltő kijelentéseit a Fidesz–KDNP 2018-as győzelme miatti dühével magyarázta.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.