Az elemzők szerint a jegybank az inflációra figyel

A várakozásoknak megfelelően változatlanul tartotta a kamatszinteket a monetáris tanács keddi ülésén, a jegybank az inflációra figyel az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

Forrás: MTI2020. 10. 20. 18:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzőjének kommentárja szerint az árstabilitás fenntartása prioritást élvez. A közlemény elején a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megismételte a szeptemberben középpontba került üzenetet, miszerint az árstabilitás elérése és fenntartása a jegybank elsődleges célja – írta.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője szintén kiemelte, hogy a testület a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a monetáris kondíciókon. A közleményben talán az eddigieknél nagyobb hangsúlyt kap az inflációs célkövetés, illetve az inflációs folyamatokra való reagálás, azonban ez egyelőre inkább csak kommunikációs változás – vélekedett.

Varga Zoltán szerint a jegybanki közleményben többször is visszaköszönnek az inflációs folyamatok, a legnagyobb kockázatként a feltörekvő piacokkal szembeni kockázatkerülés esetleges felerősödését azonosítják, és leszögezik, hogy ezt mindenképpen szeretnék elkerülni. A közlemény végén a jegybank kijelenti, hogy amíg az inflációs kockázatok indokolják, addig az alapkamat és az egyhetes betéti eszköz kamata között különbséget tart fenn. Az infláció kordában tartásának hangsúlyozásával a piaci szereplőket szeretné nyugtatni a jegybank – összegezte az elemző, hozzátéve: továbbra is az egyhetes betéti tenderekre kell figyelni, az eszközt rugalmasan alakítja az MNB a csütörtökönként tartott tendereken. Várakozásaik szerint amennyiben a forint nem gyengül legalább további három-négy százalékkal az euróval szemben, szinten maradhat a kamatszint. Várhatóan a 375–380-as szintek közelében avatkozna be a jegybank, mivel bár nincs árfolyamcélja, egy esetleges további, 3-4 százalékos forintgyengülés veszélyeztethetné az inflációs célokat – írta az Equilor elemzője.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője szintén kiemelte, hogy a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a testület a monetáris kondíciókon. A közleményben talán az eddigieknél nagyobb hangsúlyt kap az inflációs célkövetés, illetve az inflációs folyamatokra való reagálás, azonban ez egyelőre inkább csak kommunikációs változás – vélekedett, felidézve: bár a szeptemberi ülés után az egyhetes betéti kamatot 15 bázisponttal emelték. A közlemény hangsúlyozza, hogy ez az emelés, illetve az alapkamathoz viszonyított különbség tartós maradhat, azaz Regős szerint egyfajta duális kamatrendszer alakult ki. A jegybanknak a jövőben jelentős figyelmet kell fordítania a forintárfolyam alakulására, tekintetbe véve ennek inflációs kockázatait is. A gyenge forintárfolyam sok gazdasági szereplő, közöttük a kkv-k szempontjából sem előnyös, illetve ha emiatt tartósan a cél fölötti ragad az infláció, az a várakozásokba is beépülhet, így a későbbi korrekció erőteljesebb lépést igényelhet a monetáris politika részéről – közölte.

A magyar GDP jövő év tavaszán pattanhat fel látványosan

Mint azt korábban megírtuk, az előrejelzések 2022-re várják, hogy a gazdaság konszolidálódik és visszatér a járvány kirobbanása előtti kerékvágásba.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.