Katolikus Karitász: A külhoni családok nincsenek egyedül

A kárpátaljai várandós és kisgyermekes édesanyákat babcsomagokkal támogatja a Katolikus Karitász.

2020. 10. 31. 13:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Babacsomagokkal segíti és ezáltal mond jelképes köszönetet a Katolikus Karitász azoknak a kárpátaljai magyar édesanyáknak, akik száz évvel Trianon után is őrzik a magyar szót, és magyarnak nevelik gyermekeiket a külhonban. A karitatív szervezet pelenkákból, babaruhákból és ápolási szerekből álló babacsomagját Rahón tizenöt, Nagybocskón és Terebesfejérpatakon pedig hét várandós és kisgyermekes édesanya kapja meg. A Katolikus Karitász a következő hónapokban Aknaszlatinára, Viskre, Técsőre és Husztra is eljuttatja majd az adományokat.

A szervezet többek között ezzel a támogatással szeretné kifejezni a magyarság határokon átívelő összetartozását, és egyértelművé tenni, hogy a gyermeket váró családok nincsenek egyedül. Hangsúlyozzák, hogy a szervezet minden magyar gyermeket vállaló családot szeretne támogatni a régióban, mivel a kárpátaljai magyarságnak a gyermekek születése által van biztosítva a jövője. Terveik szerint 2021 végéig minden kárpátaljai magyar édesanyához eljuttatják majd a babacsomagokat, amely egy hónapra elegendő pelenkát, popsikenőcsöt, nedves popsitörlőt és fürdetőkenőcsöt, továbbá lázmérőt, fürdővízhőmérőt, textilpelenkákat és csecsemőruházatot tartalmaz. A csomagban továbbá két olyan tájékoztató füzet is megtalálható, amely a várandós időszak egyes fázisairól és a baba fejlődésének szakaszairól ad felvilágosítást.

Fotó: Karitász.hu

A Katolikus Karitász az összetartozás jegyében idén júniusban indította el babacsomag akcióját. Akkor a történelmi Magyarország szélén található Kőrösmező és Gyertyánliget kismamái kaptak babaajándékot Kárpátalján, gyimesbükkiek Erdélyben és muzslyai édesanyák a Vajdaságban.

A segélyszervezet nemcsak a csecsemők, hanem a három és tizenhat év közötti gyerekek egészséges fejlődését is segíti a Trianonban elcsatolt területeken. Dr. Vojcek László vezetésével a Katolikus Karitász Orvosmissziója immár három éve végez prevenciós szűréseket és gondozást Kárpátalján, Erdélyben és a Délvidéken is. Az önkéntesek szakemberekből álló csapat eddig több mint háromezer-ötszáz óvodást és kisiskolást, az elmúlt két évben pedig kétezer-háromszáz felnőttet is ellátott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.