időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

A dollárbaloldal három hazugságát cáfolta Rákay Philip + videó

Látogatói rekordokat értek el a hazai kastélyok és várak

Forrás: MTI
2020.10.30. 14:40

Közel ötven százalékkal többen látogatták meg az idén augusztusban a hazai kastélyokat és várakat, mint az előző év hasonló időszakban, nem törte meg a járvány a belföldi turisztikai látogatókedvet a júniusi újranyitás óta – közölte Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-vel pénteken.

Rámutatott: ugyan a világjárvány miatt tavasszal csaknem három hónapra bezártak az épített örökségek, a hazai kastélyok, várak, műemlékek, de június óta folyamatosan dőlnek meg az egy évvel ezelőtti látogatószámok. Az idei nyári turisztikai szezon látogatószámainak adatai meghaladták a várakozásokat, annak ellenére is, hogy a járványügyi korlátozásoknak eleget téve jelentősen csökkenteni kellett az épületekbe egy időben beengedhető vendégek létszámát – mondta.

Példaként említette a siroki várat, az Edelényi Kastélyszigetet, a füzérradványi Károlyi-kastély parkját, a tiszadobi Andrássy-kastélyt, a létesítmény éttermét és grillteraszát, a Majki Kamalduli Remeteséget és az ozorai Pipó-várkastélyt, mert ezeken a helyszíneinken az idei nyári hónapokban kiugróan magas volt a látogatószám.

A hazai műemlékkastélyok és -várak, valamint kastélykertek és parkok szeptember végéig csaknem százötvenezer érdeklődőt vonzottak. Júliusban 35 százalékkal, augusztusban 48 százalékkal, szeptemberben pedig közel húsz százalékkal többen látogatták meg a NÖF fenntartásában lévő műemlékeket, mint tavalyi év hasonló időszakában úgy, hogy ráadásul több létesítményt felújítanak – emelte ki Glázer Tamás.

A NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. további eredményeiről elmondta: az idén nyáron bevezetett különböző kedvezményeket és exkluzív tartalmakat biztosító Kastélykártya program méltán népszerű a látogatók körében, hasonlóképpen sikeres az épített örökség világából különlegességeket, érdekességeket bemutató, a nagyközönség számára a helyszíneken ingyenesen elérhető MŰ/emlék című kastély- és vármagazinjuk kiadása is.

Kitért arra, hogy eredményesen pályáztak a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiírt Kisfaludy turisztikai fejlesztési programban, így ennek köszönhetően az ország több pontján lévő szálláshelyeik is megújulnak a közeljövőben.

Az ügyvezető igazgató az idei év legjelentősebb eseményének nevezte, hogy decemberben nyitja meg kapuit a felújított tatai Esterházy-kastély. A létesítmény a Nemzeti kastélyprogram keretében megújulva, új látogatóközponttal kiegészülve, széles szolgáltatási struktúrával, új interaktív kiállításokkal, közösségi kulturális térként várja december elejétől ismét egyéni vendégeit és a rendezvényeket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.