időjárás 1°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Bíró Lászlónak nem a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása a fontos

Kárpáti András
2020.10.07. 06:05
Bíró Lászlónak nem a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása a fontos

Bíró László, a baloldal szerencsi jelöltje a hátrányos helyzetű helyi lakosok felzárkóztatása helyett szimbolikus, kormányváltó programmal kampányol. Ugyanezért nem is várható, hogy győzelme esetén együttműködne a kormány beindított intézkedései­nek a gyakorlatba ültetésében – állítja a lapunk által megkérdezett romaügyi szakértő.

– Nehezen elképzelhető, hogy a parlament ellenzéki padsoraiból valaki teljes erőből azon munkálkodjon, hogy a kormányzat társadalmi felzárkóztatást előmozdító intézkedéseinek gyakorlatba ültetését segítse elő – jelentette ki lapunknak Forgács István romaügyi szakértő azt elemezve, hogy Bíró László, a baloldal közös jelöltje az október 11-i Borsod megyei időközi választáson milyen politikát képviselne győzelme esetén. Szerinte ugyanis, bár a kormány által felkínált lehetőségek komoly eredményeket is hozhatnak a szerencsi régióban, ám ehhez a térséget képviselő szereplők együttműködésére, konstruktív hozzáállására is szükség van.

– Míg Bíró ­László szimbolikus politizálást folytat, és szövetségeseivel egyetemben elsősorban azt hangoztatja, hogy a Fidesz–KDNP-nek a törvényhozásban meglévő kétharmados többségét szeretnék lebontani, addig Koncz Zsófia, a kormánypárti jelölt a térség fejlődése szempontjából releváns, gyakorlati célokat tűzött a zászlajára – fejtette ki Forgács István.

– Nemcsak a cigányság – folytatta –, hanem a hátrányos helyzetű csoportok felzárkóztatása szempontjából lenne fontos, hogy olyan alapvető dolgokban konszenzus legyen a kormány, valamint a választókerület parlamenti mandátumának birtokosa között, hogy a gazdasági felzárkóztatásnak a nemzeti kabinet által felvázolt modellje hathatós megoldást jelent a régió társadalmi problémáira.

A jobbikos politikus az antiszemita kijelentéseivel vált országosan ismertté
Fotó: Facebook

A jobbikos politikus az antiszemita kijelentéseivel vált országosan ismertté. Forgács ezen átfogó vízió részeiként említette, hogy a kormány jelentősen megkönnyítette a gyermekek útját a szakképzésig a tankönyvek díjmentes biztosításával és az ingyenes iskolai étkeztetéssel, s azzal is megkönnyítették egy-egy szakma kitanulását, hogy a középiskolásoknak is elérhetővé tették a diákhitel felvételét.

– Ehhez járul hozzá a kabinet azon igyekezete, hogy a három gyermeket nevelő anyák is mentesüljenek a személyi jövedelemadó fizetésének kötelezettsége alól. Ez óriási segítséget jelentene a cigány és hátrányos helyzetű családoknak, és a két másik intézkedéssel együtt egy átfogó, komprehenzív felzárkóztatási akciótervvé áll össze – fogalmazott a szakértő.

Hozzátette: a helyiekkel közvetlen kapcsolatban lévő és a régió sajátossá­gait ismerő parlamenti képviselőnek pedig az érintettek bevonásában kellene központi szerepet játszania, ám ha öncé­lúan vagy politikai okokból bírálja a kormány szándékát, akkor a segítségre szorulók körülményeit nemhogy javítaná, hanem rombolná, ami súlyos etikai kérdéseket is felvetne.

Egy vállalhatatlan ember

Az időközi választás előestéjére széles körű egyetértés alakult ki a baloldali értelmiségi holdudvar körében arról, hogy az ellenzéki pártok által támogatott Bíró László a korábban számos alkalommal hangoztatott antiszemita és rasszista nézetei miatt elfogadhatatlan jelölt. Legélesebben Schiffer András, az LMP egykori frakcióvezetője fogalmazott egy lapinterjúban, amikor azt mondta, hogy Bíró nem tíz, hanem egy-két éve tette gyűlöletkeltő kijelentéseit. – Mikor pártja már Soros Györggyel volt szolidáris és Gyurcsány Ferenccel fotózkodott, nos, ekkor böfögött fel az úriemberből az őszinte, leplezetlen, mélyről jövő, zsigeri rasszista – fogalmazott. Korábban elhatárolódott Bírótól többek között Tamás Gáspár Miklós filozófus, Szél Bernadett független parlamenti képviselő, Somogyi Zoltán, a Political Capital alapítója, valamint a Mazsihisz vallási és világi vezetői is.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.