időjárás 13°C Hugó 2023. április 1.
logo

Szuperszámítógépet telepítenek a Debreceni Egyetemre

Forrás: MTI
2020.10.16. 16:44

Egy ország, térség vagy intézmény versenyképességét alapvetően határozza meg, hogy mennyire nyitott a legmodernebb eszközök és technológiák iránt – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára pénteken Debrecenben, mielőtt elhelyezték a Magyarország legnagyobb szuperszámítógépével kapcsolatos projekt alapkövét a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti campusán.

Solymár Károly Balázs kiemelte: ahhoz, hogy hasznosuljon egy ilyen szuperszámítógép-beruházás, tudásra, kiépített kompetenciára és felhasználóbarát működésre van szükség, arra, hogy „az alapkő, az alaplap ne csak vas (hardver) legyen, hanem életre tudjon kelni”.

Szijártó Zoltán, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elnöke hozzátette: a szuperszámítógép telepítésével hatmilliárd forint európai uniós forrásból a Debreceni Egyetemen olyan HPC kompetenciaközpont jön létre, amelyhez a tudományos felhasználók mellett a gazdaság szereplői is kapcsolódhatnak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.