„Varju képviselőnek szelektív a memóriája”

A 2006. október 23-i rendőri brutalitás egyik áldozataként Révész Máriusz fideszes képviselő nem hagyta szó nélkül, hogy Varju László DK-s politikus szerint a Gyurcsány-kormány idején demokrácia volt, és nyugodtan lehetett tüntetni, ma pedig erre nincsen lehetőség. Kiszelly Zoltán politológus szerint a DK szeretné újraírni a Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt történteket.

Nagy Orsolya - Vizvári Soma
2020. 10. 25. 6:45
VARJU Lszl
Budapest, 2018. június 29. Varju László, a Demokratikus Koalíció képviselõje felszólal a 2019. évi központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. június 29-én. MTI Fotó: Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Varju képviselő úrnak bizonyára szelektív a memóriája, de emlékeztetőül könnyen lehet az interneten keresni olyan videókat, amelyek felidézhetik számára, hogy mi is történt, amikor az ő ámokfutó kormányuk irányította Magyarországot – reagált Varju László szavaira Révész Máriusz fideszes politikus. A DK-s képviselő a Hír TV stábjának azt nyilatkozta: 2006-ban, a Gyurcsány-kormány idején demokrácia volt, és nyugodtan lehetett tüntetni, ma pedig erre nincsen lehetőség.

Kilőtték a szemét

A képviselőt a 2006-os brutális rendőri túlkapásokról kérdezte a Hír TV Informátor című oknyomozó műsora. A stáb arra volt kíváncsi, hogy a Gyurcsány-párti politikus mit mondana azoknak az embereknek, akiket 2006-ban megvertek a rendőrök, vagy kilőtték a szemét.

Tizennégy évvel ezelőtt Révész Máriusz, a Fidesz országgyűlési képviselője nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett: fejsérülései voltak, lapockája tört, mikor a Fidesz nagygyűlése után a Rákóczi út és a Síp utca sarkán országgyűlési képviselői igazolványát felmutatva próbálta meggyőzni a rendőröket, hogy ne lőjék könnygázgránátokkal az ünnepi rendezvényről távozó embereket. Válaszként néhány rendőr körbeállta, majd gumibottal és tonfával ütni kezdték Révészt, akit még a földre kerülése után is tovább ütöttek és rúgtak. A kormánybiztos a Magyar Nemzetnek úgy fogalmazott: az övénél azért sokkal súlyosabb esetekkel vittek embereket kórházba.

Összehasonlíthatatlan

– Többen maradandó sérülésekkel élnek, vannak, akik elvesztették szemük világát. Ma már nem tudjuk elképzelni azt, hogy még egyszer ilyen megtörténhet. Nemcsak országgyűlési képviselővel, egyetlen járókelővel sem.

Nem tudom, hogy Varju képviselő a demokráciának milyen kritériumaira gondolt kijelentése közben, ma a szólásszabadság és a szabad véleménynyilvánítás elfogadott, igazából nem is lehet összehasonlítani a két időszakot

– mondta el lapunknak Révész Máriusz. Az országgyűlési képviselő hozzátette: 2006-ban a rendőrség soha nem látott brutalitással lépett fel a tüntetők ellen. Sőt több esetben nem is a tüntetők ellen, hanem a Fidesz október 23-i ünnepi nagygyűlésére érkezett békés megemlékezőkre, idősekre, fiatalokra és gyermekekre vezényeltek rá rendőrattakot. Számos jogtalan és brutális intézkedés miatt később bírósági döntések születtek, a rendőrségnek nagy összegű kártérítést kellett fizetnie azoknak az embereknek, akikkel szemben rendkívül agresszívan léptek fel.

– Szerencsére napjainkban ez már nincs így, azon esetekben sem fordul elő, amikor engedély nélkül szerveznek megmozdulásokat, tüntetéseket. Olyan brutalitással, amilyen a Gyurcsány-kormány alatt volt, már nem kell számolni

– mutatott rá a fideszes politikus.

Emlékek nélkül

Kiszelly Zoltán politológus lapunk megkeresésére elmondta: a DK azt a narratívát próbálja elterjeszteni, hogy a jelenlegi kormánnyal szemben – amely szerintük korlátozza a szabadságjogokat – ők a „jófiúk”, emiatt akarják újraírni a Gyurcsány-kormány alatt történteket. Azt, hogy banánköztársaságokból ismert módszerekkel estek neki az ellenük tiltakozóknak. A DK az utóbbi időben nagy erőket fordított arra, hogy megkaparintsa annak a generációnak a szavazatait, amelynek már nincsenek emlékei a Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt történt rendőri túlkapásokról. Kiszelly Zoltán ezzel kapcsolatban kifejtette: a fiatalok mindig lázadók, ez természetes, Gyurcsány pedig meglátta ebben a lehetőséget. Mint mondta: a lázadó fiatalság megnyerésére a DK elnöke az új Che Guevara szerepében szeretne tetszelegni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.