Vitézy: Hat év után leállhat a Bubi, ha nem lép a BKK

A BKK új tenderkiírása miatt lehet, hogy hetekig nem lesz elérhető a Bubi nevű közösségi kerékpárrendszer.

2020. 10. 20. 14:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szomorú vagyok a Mol Bubi közbringarendszer leépítési tervei és bizonytalan jövője miatt. A Bubi üzemeltetésére szóló szerződés idén november végén lejár, és úgy tűnik, kicsi az esélye, hogy addigra legyen új üzemeltető. Így, ha a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) nem hoz rendkívüli intézkedést, november végén, hat év után először, leállhat a közbringarendszer működése – hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezetője. Nem lenne szabad ezt hagyni – folytatta –, Halász Áront, a Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettesét is idézve, aki a hétfői Pesti Hírlapban úgy fogalmazott: „El kellene kerülni a több hónapos leállást, nemcsak azért, mert ciki, hanem mert az ismét egyre ijesztőbb koronavírus-helyzetben minden lehetőséget meg kellene adni a budapestieknek, hogy kerékpárra ülve elkerülhessék a fertőzésveszélyt”.

– Ami ennél is fontosabb azonban, az a Bubi jövője: a BKK igazgatósága szeptemberben írt ki tendert a Bubi üzemeltetésére, öt évre, 1,7 milliárd forintért. A tender beadási határideje október 26-án lesz – így aztán nehezen képzelhető el, hogy már november végén egy új üzemeltető be tud állni a régi helyett, főleg úgy, hogy a tender új kerékpárokra és egy teljesen új rendszerre vonatkozik – mutatott rá a Bubi megálmodója. Vitézy emlékeztetett: a közbringarendszert 2014 szeptemberében indították el, akkor még csak 1100 kerékpárral és 76 dokkolóállomással. Azóta a biciklik száma közel 2100-ra bővült és 158 állomáson érhető el a Bubi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.