A családok védelmében módosítják az alaptörvényt

„Az anya nő, az apa férfi” – ez a legfontosabb alaptétele a családok védelméről szóló alaptörvény-módosításnak. Az új szabályozás kitér arra, hogy mostantól egyedülálló személy nem fogadhat örökbe, mert mostanáig jogi kiskapuk lehetővé tették a homoszexuális pároknak egy gyermek adoptálását. A Szivárványcsaládokért Alapítvány szerint Magyarországon több száz azonos nemű pár nevel gyermeket, annak ellenére, hogy ezt a magyar törvények eddig sem engedélyezték.

2020. 11. 11. 17:45
NOVÁK Katalin
Budapest, 2020. október 28. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program újabb nagyszabású eleméről tartott sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épületében 2020. október 28-án. Január elsejétől akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok új többgenerációs otthon létrehozására - jelentette be a miniszter. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Magyarország védi a házasság intézményét mint egy férfi és egy nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony. Az anya nő, az apa férfi” – idézte az alaptörvény módosításának egy részletét Novák Katalin, a családokért felelős miniszter a közösségi oldalán. Az alaptörvényben eddig is kiemelt figyelem hárult a gyermekek megfelelő testi-lelki nevelésére, ennek családvédelmi módosítása azt a célt szolgálja, hogy garantálja a gyermek születési nemének megfelelő, háborítatlan fejlődését.

„A születési nem adottság, amelyet megváltoztatni nem lehet: az emberek férfinak vagy nőnek születnek. Az emberi méltósághoz pedig így az is hozzátartozik, hogy minden gyermeknek joga van a születési nemének megfelelő önazonossághoz, melynek része, hogy védelmet élvezzen a testi-lelki integritása ellen ható szellemi vagy biológiai beavatkozásokkal szemben” – áll a módosító javaslatban, amelyhez illeszkedve a szabályozás biztosítja a gyermekek számára a Magyarország alkotmányos identitásán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést. Varga Judit igazságügyi miniszter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta: az alaptörvény preambuluma rögzíti, hogy a családok legmagasabb szintű védelmét kell biztosítani. „Olyan időket élünk meg, ahol ez az alaptörvényi védelem további megerősítésre szorul” – indokolt a tárcavezető. Hozzátette: alacsonyabb rendű jogszabályokban is leképezik ezt, és az Igazságügyi Minisztérium hatáskörébe tartozik a folyamatos hatályosulási vizsgálat.

A homoszexuális párok általi örökbefogadást a jelenlegi szabályozás sem engedélyezte, de jogi kiskapuk útján lehetővé tette, hogy egy egyedülálló személy gyermeket vehessen magához. Ezzel a módszerrel élhetett több száz meleg pár úgy, hogy csak az egyikük adta be a kérelmet. A törvény kikerülését a Szivárványcsaládokért Alapítvány segítette, és büszkén, példaként emlegetik Tamás és István történetét. Ők az első homoszexuális pár, akik a nyilvánosság elé álltak, miután tavaly novemberben örökbe fogadtak egy ikerpárt. A HVG-nek elmondták: hivatalosan egyedülállóként István az örökbefogadója a gyermekeknek, de az alkalmassági vizsgálatokon mindketten részt vettek. Papíron csak István mehetett volna ügyintézésre, de Tamás mindenhová ment vele, pszichológiai vizsgálatra, tanfolyamra is – utóbbin István tanúsítványt, Tamás csak oklevelet kapott. Az elmondottak azért is érdekesek, mert ezt a jelenlegi szabályozás szerint sem tehették volna meg. Az alaptörvény jelenlegi módosítása ezeket a jogi kiskapukat kívánja bezárni, hogy azonos nemű párok semmilyen körülmények között ne fogadhassanak örökbe gyereket.

A polgári törvénykönyvet is érintő javaslat szerint kivételesen – törvényben meghatározott, különös méltánylást érdemlő esetben és kormányrendeletben meghatározott eljárás lefolytatásával – továbbra is megállapítható egyedülállók alkalmassága az örökbefogadásra, ám ehhez a családpolitikáért felelős miniszter hozzájárulása kell.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.